Γαλλία: Ορφανά παιδιά τζιχαντιστών επαναπατρίζονται από τη Συρία

Οι γαλλικές αρχές επέτρεψαν τον επαναπατρισμό πολλών παιδιών με γονείς Γάλλους τζιχαντιστές. Τα παιδιά  περιγράφονται από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ως «ορφανά και ασυνόδευτα, ηλικίας 5 ετών και κάτω, που βρίσκονταν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία».

Ο ακριβής αριθμός των παιδιών αυτών δεν προσδιορίζεται, όμως η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι οι συγγενείς τους έχουν ενημερωθεί.

«Η Γαλλία ευχαριστεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για τη συνεργασία τους, που κατέστησε δυνατό αυτό το αποτέλεσμα. Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αυτών των πολύ μικρών παιδιών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», τονίζει η ανακοίνωση.

«Όσον αφορά τα παιδιά, ακολουθείται μια προσέγγιση κατά περίπτωση, ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση, που ακολουθούμε με πολλή προσοχή», είχε δηλώσει ο Μακρόν από το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ωστόσο το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως οι ενήλικες Γάλλοι τζιχαντιστές πρέπει να δικαστούν στον τόπο που έδρασαν.

«Όσον αφορά τους ενήλικες Γάλλους πολίτες, μαχητές και τζιχαντιστές που ακολούθησαν το Νταές στο Λεβάντε, η θέση της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει: Πρέπει να δικαστούν στην περιφέρεια όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», ανέφερε συγκεκριμένα. «Είναι ταυτόχρονα ένα θέμα δικαιοσύνης όσο και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Σχετικά Νέα