Γαλλία: Οι τιμές στην ενέργεια κινητοποιούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Μετά από εκκλήσεις για κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα «κίτρινα γιλέκα» έκαναν ξανά σήμερα την εμφάνισή τους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να γίνουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με λίστες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κινήματος, τις τελευταίες ημέρες είχαν πολλαπλασιαστεί τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, συνοδευόμενα από το hashtag # GiletsJaunessaison2.

«Βγείτε στους κόμβους, στα κέντρα της πόλης σας, βγείτε στο δρόμο» ανέφερε σε βίντεο ο Ζερόμ Ροντρίγκες, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών του κινήματος.

Το απόγευμα, πολλοί διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα συγκεντρώθηκαν επίσης στην Πλατεία της Βαστίλλης, στο Παρίσι για να διαδηλώσουν.

Αρκετοί βουλευτές του κόμματος του προέδρου Μακρόν έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανή επανέναρξη του κινήματος, όπως η Βαλερί Γκομέζ Μπασάκ, που έκανε λόγο για «καταστροφή» στην οικονομία.

«Βγαίνουμε από μια κρίση υγείας, με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αν υπάρχουν ξανά κίτρινα γιλέκα κάθε Σαββατοκύριακο στους δρόμους, δεν θα βοηθήσουν κανέναν» τόνισε η βουλευτίνα του Μακρόν. Υπενθύμισε, μάλιστα, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το «πάγωμα» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι για τα καύσιμα «θα ληφθούν μέτρα».

Η Βαλερί Γκομέζ Μπασάκ σημείωσε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή, «οπότε δεν νομίζω ότι δικαιολογείται η επανεμφάνιση των κίτρινων γιλέκων». Εξέφρασε, μάλιστα, φόβους ότι «όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, το κίνημα αυτό θα κάνει περισσότερο μια πολιτική αντιπολίτευση παρά θα προωθεί την υπεράσπιση των κοινωνικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα