

Ο υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ κάλεσε σήμερα τις γαλλικές επιχειρήσεις να επιδείξουν «πατριωτισμό» απέναντι στους μαζικούς τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Κάνουμε έκκληση στον πατριωτισμό» (τους), δήλωσε ο Λομπάρντ στο BFMTV/RMC.
Ενώ δεσμεύεται για διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς για τους δασμούς, «είναι σαφές πως αν μία μεγάλη γαλλική επιχείρηση δεχόταν να ανοίξει ένα εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν σαν να έδινε έναν πόντο στους Αμερικανούς», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες, Πέμπτη, τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις επενδύσεις τους πέραν του Ατλαντικού.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή απάντηση, που ετοιμάζεται, ο Ερίκ Λομπάρντ προειδοποίησε ότι μπορεί να πηγαίνει «πέρα από τους δασμούς». Αναφέρθηκε σε πρότυπα, ανταλλαγές δεδομένων και οικονομικά εργαλεία.
«Θα απαντήσουμε σε ένα σύνολο προϊόντων για τα οποία δεν κινδυνεύουμε να αποδιοργανώσουμε την κλίμακα αξίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός στο BFMTV/RMC. «Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ ισχυρή και δεν πρέπει να είναι μια απάντηση με τα ίδια ακριβώς όπλα επειδή αν ενεργήσουμε όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (…) θα έχουμε επίσης ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη», με πληθωρισμό, πτώση της ανάπτυξης, υπογράμμισε.
Η απάντηση πρέπει να είναι «αναλογική» και «να μας οδηγήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», «ως ίσος προς ίσον», καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μία «από τις πιο ισχυρές στον κόσμο», επέμεινε.
«Έχουμε όλα τα μέσα για να διαπραγματευθούμε (…) για να εξασφαλίσουμε έναν αφοπλισμό (των μέτρων που ανακοινώθηκαν), το ταχύτερο δυνατό. Ο διάλογος συνεχίζεται σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Αναβολή του ταξιδιού Νετανιάχου στο Αζερμπαϊτζάν «λόγω της άρνησης της Τουρκίας» για χρήση του εναέριου χώρου της
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.
-
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια»,.
Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πακιστάν στον ΟΗΕ: «Αν η Ινδία προβεί σε επιθετικές ενέργειες, θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας στην αυτοάμυνα»
Για την κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας μετά την επίθεση.
Γαλλία: Απόπειρα κλοπής ρολογιού μέλους της καταριανής βασιλικής οικογένειας αξίας 600.000 ευρώ στις Κάννες
Πολλά άτομα συνελήφθησαν χθες στις Κάννες, στη νοτιοανατολική Γαλλία, για απόπειρα κλοπής ενός πολυτελούς.