Γαλλία: Νέα υπουργός Παιδείας, η προηγούμενη διατηρεί το Υπουργείο Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων

Στην “μερική” απομάκρυνση της Αμελί Ουντεά-Καστερά από τη θέση της υπουργού Παιδείας, αφήνοντάς της ωστόσο το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων προχώρησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, αντικαθιστώντας την με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελλουμπέ.

Η Μπελουμπέ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2020, όταν αντικαταστάθηκε από τον Ερίκ Ντουπόν-Μορετί, επί πρωθυπουργίας Εντουάρ Φιλίπ.

Η Ουντεά-Καστερά είχε δεχθεί πυρά από τον διορισμό της τον Ιανουάριο σε ένα υπουργείο-μαμούθ που συνδύαζε την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη διαμάχη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση των παιδιών της.

Αρχικά είπε ότι είχε βγάλει τα παιδιά της από τα κρατικά σχολεία για να τα τοποθετήσει σε ιδιωτικό καθολικό ίδρυμα επειδή το κρατικό σχολείο πολύ συχνά αποτύγχανε να αντικαταστήσει δασκάλους που έλειπαν. Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη όταν ο τότε δάσκαλος του σχολείου διέψευσε την απουσία του.

Οι εξαγριωμένοι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης που την απεικονίζουν ως άσχετη και εκπρόσωπο μιας προνομιούχου και απόμακρης ελίτ είχαν επισκιάσει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ, καθιστώντας την όλο και περισσότερο “βαρίδι” για εκείνον, αλλά και για τον πρόεδρο Μακρόν.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Ατάλ, τον τέταρτο πρωθυπουργό επί προεδρίας Μακρόν, ανέλαβε καθήκοντα μέσα στον Ιανουάριο, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης της προκατόχου του, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα