Γαλλία: Καταρρέει η δημοτικότητα του Μακρόν – Πώς θα αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής

Την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του αντιμετωπίζει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τη Γαλλία να φλέγεται από τις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, το οποίο βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητα του να καταρρέει πέφτοντας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αποφάσισε να την περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ίδιος, επέλεξε την οδό της σιωπής, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί η πρόταση μομφής λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει και να πέσει η γαλλική κυβέρνηση. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πολιτική αταξία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, πάντως, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα