Γαλλία: Η επίσκεψη της ΕΕ στο Ιράν είναι κρίσιμη για το μέλλον των πυρηνικών συνομιλιών

Η εκκρεμής επίσκεψη στην Τεχεράνη του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της, δήλωσε η Γαλλία την Τετάρτη, αμφισβητώντας τη δέσμευση της νέας σκληροπυρηνικής ιρανικής κυβέρνησης να διασώσει το σύμφωνο.

Ο Ενρίκε Μόρα, πολιτικός διευθυντής της ΕΕ, πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες την Πέμπτη με τα μέλη της ομάδας διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

«Μέσα από τις δηλώσεις και τις δράσεις της, η νέα ιρανική διοίκηση του Προέδρου Ραΐσι εγείρει αμφιβολίες για την πρόθεσή της να επιστρέψει στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPoA)», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Κλερ Λεζάντρ.

«Ενώ αρνείται να διαπραγματευτεί, το Ιράν δημιουργεί γεγονότα επί τόπου που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την επιστροφή στο JCPoA. Επομένως, σε ένα πλαίσιο κρίσης και σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας, αυτό το ταξίδι του Μόρα στο Πραγματοποιείται η Τεχεράνη ».

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επανειλημμένα πει ότι θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις «σύντομα» χωρίς να δώσει καμία αίσθηση του τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν προσωρινά ότι η επιστροφή στις συνομιλίες της Βιέννης είναι πιθανή πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα