Γαλλία: Η δύσκολη επόμενη ημέρα και οι εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες

Η Ευρώπη ανακουφίστηκε από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, όμως οι  αρχικοί «πανηγυρισμοί» για την αναχαίτιση της Λεπέν αντικαταστάθηκαν γρήγορα από την ωμή και καθόλα δυναμική πραγματικότητα. Η Γαλλία απέφυγε το ακροδεξιό σοκ, η Ευρώπη γλίτωσε μια νέα πολιτική συνθήκη που θα λειτουργούσε ως ντόμινο και για άλλες χώρες, όμως τα δύσκολα έπονται για το Παρίσι.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η ανησυχία για την επόμενη ημέρα είναι έντονη και τα πολιτικά δεδομένα ισχυρά και αδιαμφισβήτητα. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν δεν έκοψε πρώτος το νήμα των εκλογών, αλλά πήρε περισσότερους ψήφους από κάθε άλλο κόμμα, ενώ διπλασίασε τη δύναμή της σε έδρες. Η Λεπέν ισχυροποίησε περαιτέρω τη πολιτική της δύναμη και περιμένει τις εξελίξεις – όπως και οι υπόλοιποι Γάλλοι- προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις γκέλες, τα «φάλτσα» και τις αστοχίες των επικείμενων συγκυβερνώντων.

Ο Μακρόν και οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, ο Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν μπροστά τους ένα βαρύ φορτίο να κουβαλήσουν. Η πολιτική σύγκλιση και η συνεργασία δύο πολιτικών φορέων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και προσέγγιση στην οικονομία, στα εργασιακά, ακόμη και στα ευρωπαϊκά ζητήματα, έχει εγγενείς δυσκολίες. Η κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν οι «νικητές» των εκλογών μοιάζει με ένα τολμηρό κοινοβουλευτικό πείραμα, το οποίο αν δεν πετύχει, τότε θα αποτελέσει το ισχυρότερο πολιτικό επιχείρημα για την Μαρίν Λεπέν, για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί από μόνος του πρόκληση – και το να αντέξει αυτή η κυβέρνηση- θα είναι η επόμενη μέγιστη πρόσκληση. Ευλόγως, λοιπόν, Γάλλοι και Ευρωπαίοι αναλυτές εκφράζουν τη δυσπιστία, αν όχι την ανησυχία τους, για τη κυβέρνηση συνασπισμού του προέδρου Μακρόν με την Αριστερά. Το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αντιδικεί για κάθε παράγραφο ενός νομοσχεδίου, μ’ ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται, αποτελεί εξ’ ορισμού καταστροφικό σενάριο για τους πρωταγωνιστές…

Επίσης στην περίπτωση που προκριθεί η λύση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών-ειδικών θα προκύψουν μείζονα ζητήματα. Ναι μεν θα ξεπεραστούν-έστω και προσωρινά- τα πολιτικά προβλήματα, ωστόσο να εγερθούν ισχυρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος.

Η Γαλλία δεν έχει καμία εμπειρία με κυβερνήσεις συνασπισμού, οι οποίες δεν προβλέπονται καν στο πολιτικό σύστημα και είναι εύλογη η αμηχανία όσων θα συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία.

Παραμονεύει η Λεπέν με φόντο τις προεδρικές εκλογές

Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει την αναγκαιότητα να πετύχει το συνεργατικό σχήμα, διότι η Λεπέν παραμονεύει, έτοιμη να εκμεταλλευτεί πιθανή αποτυχία προς ιδίον όφελος, με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Ναι μεν έχασε σε τακτικό επίπεδο και την ευκαιρία να έρθει στα πράγματα, αλλά οι προεδρικές εκλογές ενδεχομένως να της ανοίξουν την πόρτα για την επίτευξη μια στρατηγικής νίκης, που θα αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες στη Γαλλία.

Και αυτό είναι κάτι που Μακρόν, Μελανσόν και οι άλλοι πρέπει να έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα