Γαλλία: Έξι μήνες στη φυλακή κινδυνεύει να περάσει ο Σαρκοζί

Το ενδεχόμενο να δει τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ο Γάλλος πρώην πρόεδρος στη δίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, ποινή φυλάκισης ενός έτους εκ των οποίων οι έξι μήνες χωρίς αναστολή, ζήτησαν Γάλλοι εισαγγελείς σε βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που δικάζεται στο Παρίσι για τις υπερβολικές δαπάνες που προέκυψαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012.

Οι εισαγγελείς καταγγέλλουν τον πρώην πρόεδρο για «πλήρη αδιαντροπιά» στη διαχείριση των οικονομικών μιας εκστρατείας που στοίχισε σχεδόν το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου, και ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου 3.750 ευρώ.

Η δίκη διεξάγεται από τις 20 Μαΐου, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί είναι απών από την ακροαματική διαδικασία. Οι εισαγγελείς πρότειναν επίσης ποινές από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή σε βάρος των 13 συγκατηγορουμένων που δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί για τις υπερβολικές δαπάνες της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, τον μόνο που παραδέχτηκε την απάτη. Σε βάρος των τριών πρώην στελεχών της Bygmalion, της εταιρίας που ήταν αρμόδια για τις συναντήσεις – συσκέψεις του Σαρκοζί, που παραδέχτηκαν ότι δέχτηκαν την εισαγωγή του συστήματος των πλαστών τιμολογίων, οι εισαγγελείς ζήτησαν 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή: του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα