Γαλλία: 81 κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 81 είναι τα κλειστά σχολεία στη Γαλλία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή με τα κλειστά σχολεία, περίπου δέκα πανεπιστήμια, κυρίως Ιατρικές Σχολές έχουν εντοπιστεί να έχουν κρούσματα κορονοϊού.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ διευκρίνισε ότι περισσότερες από 2.100 σχολικές τάξεις έχουν σταματήσει την λειτουργία τους, δηλαδή «περί το 0,13% των 60.000 σχολικών ιδρυμάτων της χώρας».«Οι αριθμοί αυτοί παραμένουν πολύ περιορισμένοι. Η έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς είναι ικανοποιητική, η καλύτερη δυνατή με δεδομένη την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI. «Εχουμε περί τα 1.200 νέα κρούσματα Covid-19 σε μαθητές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι θα έχουμε κλειστά σχολεία αν εμφανίζονται κρούσματα.

Η υπουργός – αρμόδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Φρεντερίκ Βιντάλ, ανακοίνωσε από την πλευρά της κρούσματα κορονοϊού, «τα οποία στην πλειονότητά τους συνδέονται με ιδιωτικές συναθροίσεις» (φοιτητικές εκδηλώσεις, ιδιωτική χρήση μπαρ…) σε περίπου δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα, «την ώρα που σε ορισμένα δεν έχει αρχίσει ακόμη το πανεπιστημιακό έτος».

Στην Ιατρική Σχολή του Μονπελιέ, μέρος των μαθημάτων διακόπηκε από την Τρίτη και για δύο εβδομάδες όταν περί τους 60 φοιτητές διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό έπειτα από φοιτητικό πάρτι. Στο Πανεπιστήμιο Rennes 1 επιβεβαιώθηκαν 43 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των φοιτητών της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και της Οδοντιατρικής και αποφασίσθηκε η διεξαγωγή τεστ κορονοϊού σε άλλους 500 φοιτητές μέσα στην εβδομάδα και η διακοπή ορισμένων μαθημάτων, όπου διαπιστώθηκε συρροή κρουσμάτων.

Αναγνωρίζοντας τη «δύσκολη συνθήκη» που αποτελεί για όλους αυτούς τους νέους η στέρηση της κοινωνικής δραστηριότητας», η υπουργός απηύθυνε έκκληση στην «συλλογική δέσμευση και την ατομική ευθύνη». Το φοιτητικό συνδικάτο Fage αναγνώρισε την ανάγκη για την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των φοιτητών, αλλά ζήτησε περισσότερα μέτρα προστασίας για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καταγγέλλοντας την έλλειψη μασκών, τα πολυπληθή αμφιθέατρα και ζητώντας τη λειτουργία μονάδων διαγνωστικών τεστ εντός των πανεπιστημίων.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη 8.000 νέα κρούσματα, 2.713 νοσηλευόμενους ασθενείς τις τελευταίες 7 ημέρες και 470 περιστατικά στην εντατική. Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον αριθμό των ασθενών που έχουν εξέλθει, 752 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική στην Γαλλία, κυρίως στην περιφέρεια του Παρισιού και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Στην κορύφωση της επιδημίας στις αρχές του Απριλίου, 7.000 ασθενείς βρίσκονταν στην εντατική σε ολόκληρη την Γαλλία.

Σχετικά Νέα