Γαλάζιες μέδουσες: Τι προκαλούν στον οργανισμό ακόμα και χωρίς να μας αγγίξουν

Οι ακτές τις χώρας μας γεμίζουν ολοένα και περισσότερο από τις μωβ μέδουσες, όμως οι λουόμενοι απειλούνται πλέον και από τις γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες έχουν κάνει και αυτές την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες.

Οι γαλάζιες μέδουσες (το επιστημονικό όνομά τους είναι «Rhizostoma pulmo») προκαλούν προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα ακόμα και αν αυτό δεν έρθει σε επαφή μαζί τους. Πώς; Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εάν οι γαλάζιες μέδουσες μας ακουμπήσουν, τότε αισθανόμαστε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά, εξαιτίας της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, είναι δυνατόν να αισθανθούμε το κάψιμο και τη φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Γαλάζιες μέδουσες: Πότε χρειάζεται «τεράστια προσοχή»
«Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου)», τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Πότε θα φύγουν από την Ελλάδα οι γαλάζιες μέδουσες
«Για 1 μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας», διευκρινίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Πώς αναγνωρίζουμε τις γαλάζιες μέδουσες
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι γαλάζιες μέδουσες είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής (δείτε φωτογραφία παρακάτω).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα