Gabriel: Να μην βαδίσουμε σαν υπνοβάτες προς ένα πυρηνικό πόλεμο

Από το Έντεμπε στη μακρινή Ουγκάντα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel προέβη σε δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας: Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Gabriel εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Πιονγιάνγκ με την ίδια, επιθετική ρητορική». Νωρίτερα στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Martin Schaefer, είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα», προειδοποίησε.

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, παρά τις τριβές που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον το Βερολίνο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα, που σήμερα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Β. Κορέας σε διπλωματικό επίπεδο. Η ανησυχία της κοινή γνώμης δεν οφείλεται μόνο στη μη ορθολογική συμπεριφορά του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ, αλλά και στην ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γιατί ο Τραμπ έχει ανεβάσει τη σύγκρουση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμων Hans Joachim Schmidt, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

«Παιχνίδι με την οργή και τη φωτιά»

Ανησυχία διαφαίνεται και στον γερμανικό τύπο. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «παιχνίδι με τη φωτιά», παραφράζοντας τις απειλές που εκστόμισε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος. Την τακτική Trump επιχειρεί να ερμηνεύσει με ορθολογικά κριτήρια η εφημερίδα Die Welt: «Γιατί προσθέτει άλλο ένα tweet, λέγοντας ότι η πρώτη του διαταγή ως πρόεδρος ήταν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, το οποιο πλέον είναι πιο ισχυρό και ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς σε σχεση με το παρελθόν; Γιατί θέλει να δείξει στο Πεκίνο ότι δεν αστειεύεται. Το 95% του εξωτερικού εμπορίου της Β. Κορέας περνάει από την Κίνα. Ο Trump πιστεύει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Κιμ, εάν ήθελε”. Σχολιασμός με πρόδηλη ειρωνεία από την εφημερίδα Frankfurter Rundschau: «Να που βρέθηκαν μαζί δύο τόσο όμοιοι. Τουλάχιστον σε γλωσσικό επίπεδο».

Οι αναλυτές στη Γερμανία καταγράφουν ότι και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με νευρικότητα στη ρητορική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε με μεταπτώσεις την Τετάρτη για να κλείσει τελικά με αρνητικό πρόσημο (-1,12%) στις 15.400 μονάδες. «Η ομιλία Τραμπ σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, εκτιμά η Handelsblatt.

Σχετικά Νέα