Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Ιούλ 23rd, 2016

G20:Απέτυχε προσπάθεια της Τουρκίας για παροχή στήριξης-Πιέζουν για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit οι G7

G20-630x400To Brexit στην ατζέντα των G20

Η Τουρκία επεδίωξε στο τελικό κείμενο της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας χωρών G20, να συμπεριληφθεί δήλωση υποστήριξης προς την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η προσπάθεια των Τούρκων διπλωματών απέτυχε, σύμφωνα με αξιωματούχους της G20.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της G20, μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες συναντώνται στο Τσενγκντού της Κίνας για να συζητήσουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από την απόφαση της Βρετανίας ν’ αποχωρήσει από την Ε.Ε..

Μισέλ Σαπέν: Ανώτατοι αξιωματούχοι της G7 θέλουν έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit το συντομότερο δυνατό

Ανώτατοι αξιωματούχοι από την G7, την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, θέλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από ΕΕ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Ότι οι αγορές αντέδρασαν καλά, ότι τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, ότι υπάρχει ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», απάντησε ο Σαπέν στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για τη συζήτηση που έγινε σε σχέση με το Brexit κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7 σήμερα στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

Οι συνομιλίες της G7 διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνεδρίασης στην Κίνα αξιωματούχων της G20, της ευρύτερης Ομάδας στην οποία μετέχουν πολλές από τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη.

Νωρίτερα, ο Σαπέν δήλωσε ότι η Βρετανία δεν ήταν προετοιμασμένη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και θα πρέπει να της δοθεί χρόνος για να αντιδράσει, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται λόγω της αβεβαιότητας που είναι επιζήμια.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν συνεπώς τη Βρετανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας ότι η αναβολή της απόφασή της για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων δημιουργεί αβεβαιότητα η οποία έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

«Τότε, κάτι που είναι κατανοητό δεδομένου του σοκ και της έλλειψης προετοιμασίας των βρετανικών αρχών, η Βρετανία χρειαζόταν λίγο χρόνο για να οργανωθεί και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε ο Σαπέν.

«Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει επ΄αόριστον, η αβεβαιότητα είναι επιζήμια, και οικονομικά, και κυρίως για τη Βρετανία. Έτσι, κάποιος πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo