Γ. Τσίπρας: Αυτό που θα ισχύσει στην Ελλάδα, η ανύπαρκτη μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση, είναι πρωτοφανές σε όλη την ΕΕ (βίντεο)

Oμιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Τσίπρα στη Βουλή για το Πτωχευτικό Νομοσχέδιο και την απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

▪ Μια παρατήρηση που αφορά την παράταξη της Δεξιάς. Ακόμα και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα είχε τολμήσει να φέρει στη Βουλή έναν τέτοιο Πτωχευτικό Νόμο. Δεν δίνω τα εύσημα στην κυβέρνηση Καραμανλή, το τονίζω για να δηλώσω ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια ακραία κυβέρνηση στις πολιτικές που εφαρμόζει.

▪ Δεύτερη ευκαιρία υπήρχε και από τον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, από τον Νόμο Φλαμπουράρη αλλά και στον Πτωχευτικό Επιχειρήσεων. Δεν την καθιερώνει η παρούσα κυβέρνηση και δεν υπάρχει στην ουσία της γιατί πλέον η απαλλαγή προσβάλλεται πλέον πιο εύκολα από τους πιστωτές.

▪ Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι μπορεί κανείς – υπό ορισμένες προϋποθέσεις – να έχει μια “δεύτερη ευκαιρία” εφόσον τον γδύσουν κυριολεκτικά από τα περιουσιακά του στοιχεία. Και γίνεται με εκείνους τους όρους που δεν επιτρέπουν να υπάρξει η παραμικρή ζημία για τους πιστωτές και τις τράπεζες. Δεν είναι απλά ένα νομοσχέδιο που είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα των τραπεζών. Το νομοσχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά επιθετικό και τέτοιο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον Δυτικό κόσμο.

▪ Δεν υπάρχει ούτε μια ευρωπαϊκή χώρα που να έχει τέτοιο εκτρωματικό νομικό καθεστώς που να είναι ουσιαστικά η απάντηση ενός αρρωστημένου εγκεφάλου, ενός νομικού γραφείου, στο ερώτημα ποιος είναι εκείνος ο Νόμος που αφαιρεί κάθε δικαίωμα από τον οφειλέτη, που δίνει όλα τα δικαιώματα στον πιστωτή, που κλείνει όλες τις τρύπες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας οφειλέτης για να σώσει την περιουσία του ή αυτά που δεν μπορεί να πληρώσει. Υπάρχουν διατάξεις που είναι εξοργιστικές.

▪ Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές Πολιτείες που προβλέπουν δεύτερη ευκαιρία με εξαίρεση την πρώτη κατοικία (homestead exemption), με προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, υπήρχε όριο προστασίας για αξία κατοικίας στα 500 χιλιάδες δολάρια και τώρα είναι στα 300 χιλιάδες δολάρια. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να σώσει κανείς το σπίτι του, προβλέπεται η προστασία ενός ύψους εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση (Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης). Οι οφειλέτες πληρώνουν εντός ορισμένου πλαισίου, σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής τους και με σεβασμό στις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης. Αυτό που θα ισχύσει στην Ελλάδα, η ανύπαρκτη μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση, είναι πρωτοφανές σε όλη την ΕΕ.

▪ Ο Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη δεν ήταν μόνο όχημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ήταν και δικαστικό καταφύγιο ρύθμισης οφειλών για όσους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε άνισους συμβιβασμούς με τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και όλους τους πιστωτές τους. Ο Νόμος διευρύνθηκε σημαντικά το 2015, ενώ δεν ήταν πλήρης επί προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνοντας λύση για όλες τις οφειλές του ιδιωτικού χρέους που μέχρι τότε δεν εντάσσονταν (ταμεία ασφάλισης, εφορία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ). Προστατευόταν εισόδημα αναγκαίο για τη διαβίωση που προσδιορίστηκε με έρευνα από την ΕΛΣΤΑΤ και δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο. Είχε ειδικές διατάξεις για όσους δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία και προστατεύε ανέργους, ΑΜΕΑ και πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

▪ Ακόμα και ο κύριος Σιμόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, αναγνώρισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα