

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πραγματοποιεί μειώσεις επιτοκίων μέχρι να φτάσει σε ένα «ουδέτερο εύρος» που δεν θα επηρεάζει την οικονομία, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Όσο ο πληθωρισμός και η οικονομία εξελίσσονται με τον τρέχοντα ρυθμό, νομίζω ότι ναι θα πρέπει να έχουμε περικοπή επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση από τώρα και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε «ουδέτερο επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ως προς αυτό, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ο υπολογισμός του δεν είναι ευχερής ωστόσο «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρίσκεται περίπου στο 2%».
Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ μίας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο – που θα το φέρει στο 3% – λέγοντας πως επί του παρόντος θα ήταν η «σωστή απάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να πει» εάν έχει αποκλειστεί μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε το Βloomberg στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι θεωρεί σχεδόν δεδομένη την περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει ακόμη περισσότερες μειώσεις μέσα στο 2025.
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. «Φαίνεται ότι θα επιτύχουμε το 2% με βιώσιμο τρόπο για τον πληθωρισμό, το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και όχι το τελευταίο», είπε.
Σχετικά με τους δασμούς που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές, σημείωσε ότι μπορεί να έχουν συντριπτικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ένωσης, προκαλώντας μεσοπρόθεσμα ύφεση.
Σχετικά Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων – Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου
Χρονικό περιθώριο, έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, που κατά.
Youth Pass: Πάνω από 66.000 νέοι έχουν κάνει αίτηση για την ψηφιακή χρεωστική κάρτα των 150 ευρώ
Μεγάλη είναι η απήχηση του Youth Pass στους νέους δικαιούχους, καθώς μέχρι στιγμής 66.765.
Πάσχα: Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές και τα καταστήματα από τις αργίες – Πότε ανοίγουν πάλι οι τράπεζες
Συνεχίζονται οι ημέρες αργίας για τις τράπεζες καθώς διανύουμε τις εορτές του Πάσχα. Οι.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.