Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες

Προειδοποιήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των προεκλογικών εξαγγελιών κομμάτων. Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Μόλις 11 ημέρες πριν τις εκλογές, ο κεντρικός τραπεζίτης μιλά για την ελληνική οικονομία, τις αντοχές της και το στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά τις εκλογές, τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την πιστωτική επέκταση και τα κόκκινα δάνεια.

Επενδυτική βαθμίδα
Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είμαστε κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. «Νομίζω ότι οι επενδυτικοί οίκοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης», όπως δήλωσε.

Ελληνική οικονομία
Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας πως όλοι οι δείκτες το πιστοποιούν αυτό. «Έχουμε μια αύξηση επενδύσεων, άμεσων και έμμεσων. Έχουμε ραγδαία δημοσιονομική βελτίωση από την πανδημία και μετά. Έρχεται επίσης η επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση των αναπτυξιακών όρων και των επιτοκίων δανεισμού», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι όλα αυτά χρειάζονται μία προϋπόθεση: «Ότι θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής και θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποφάσεις που θα τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της», όπως ανέφερε.

Μεταρρυθμίσεις
Ο Διοικητής της ΤτΕ μιλά για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις με πρώτο και κύριο την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας. Αναφέρεται, επίσης, στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, το ελλιπές Κτηματολόγιο, την ανεπαρκή ψηφιοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, για να καταλήξει πως «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».

Έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Αναφερόμενος στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως θα είναι 7% του ΑΕΠ φέτος. «Δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα που επιδεινώνουν βραχυπροθέσμως την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα που χειροτερεύουν μακροπροθέσμως την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως μέτρα που θίγουν το τρίγωνο της γνώσης, δηλαδή το τρίγωνο που αποτελείται από την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία», τόνισε.

Τραπεζική κρίση
Σχετικά με την τραπεζική κρίση, ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η πιθανότητα να μεταφερθεί στην Ευρώπη είναι πολύ μικρή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του για την ισχύ των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες «είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν καλούς δείκτες ρευστότητας, εποπτεύονται αυστηρά, υφίστανται δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων πολύ συχνά».

Πληθωρισμός
Δεν αποκλείει μάλιστα να επιστρέψουμε και σε μηδενικό πληθωρισμό, αν εκλείψουν από την παγκόσμια οικονομία οι κλυδωνισμοί του πολέμου και της πανδημίας. Πάντως ο στόχος του 2% θα πρέπει να αναμένεται το 2025 στην Ευρωζώνη.

Επιτόκια
Αναφορικά με τα επιτόκια, ο Διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου, χωρίς όμως να μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε πόσες αυξήσεις επιτοκίων χρειαζόμαστε. Φαίνεται πάντως μέσα στο 2023 θα έχουμε τελειώσει. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής κάποια στιγμή στο μέλλον σε μηδενικά επιτόκια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα