

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν επικίνδυνο να υποτιμηθεί η Ρωσία και οι φιλοδοξίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
“Έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να αντέξουν τις απώλειες και τα δεινά. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τα σχέδιά του και τους στόχους του σχετικά με την Ουκρανία. Επομένως, είναι επικίνδυνο να υποτιμηθεί η Ρωσία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια επιχειρηματικής διάσκεψης στη Νορβηγία.
Έκκληση Στόλτενμπεργκ για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Για τον ΓΓ του NATO, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να πειστεί πως δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ουκρανία.
Κατόπιν, επιχειρηματολόγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μπορεί να υπάρξει «ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται πως η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος».
Για τον επικεφαλής του NATO, οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι απόλυτα νόμιμες. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις πρέπει να ιδωθούν εντός του πλαισίου τους, εξήγησε, αναφερόμενος στα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών ώστε να διακοπεί η λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και ύδρευσης εν μέσω χειμώνα.
Για το εάν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».
Θύμισε πως έχουν δοθεί στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που έχουν μακρό βεληνεκές, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και UAVs.
Σχετικά Νέα
«Ουσιαστική πρόοδο» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα βλέπει ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος».
Ιράν: Το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμο»
Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το.
Εκλογές στην Αλβανία: «Μονομαχία» Ράμα – Μπερίσα – Το ΕΡΤNews σε Τίρανα και Χειμάρρα
Λίγος χρόνος έμεινε έως ότου κλείσουν οι κάλπες στην Αλβανία, με τους βασικούς διεκδικητές.
Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στο Σένγκεν το 2026
Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεχνικά.