Γ.Στάσσης: Με την αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων, θα πρασινίσει η ΔΕΗ

Στη κλιματική αλλαγή αλλά και την απολιγνιτοποίηση της χώρας, εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, βάζοντας την στην κορυφή των προτεραιοτήτων της επιχείρησης, κατά την τοποθέτησή του, στο Delphi Economic Forum.

«Η αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων θα κάνει τη ΔΕΗ και τη χώρα «πράσινη», ενώ θα γλιτώσει την εταιρεία από μελλοντικές ζημιές», διευκρίνισε ο κ. Στάσσης, διευκρινίζοντας πως πρέπει να συνοδευτεί και από ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις λιγνινιτές περιοχές.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε πως παρόλο που η πανδημία «καθήλωσε» τις μεταφορές, εντούτοις, την ίδια στιγμή, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν διπλασιαστεί, επισημαίνοντας πως «μας απομακρύνει από τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού για το περιβάλλον», καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επιζητούν γρηγορότερες και πιο επιθετικές πολιτικές.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή των στόχων της εταιρείας, κάτι που αποδεικνύεται από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η εταιρεία με ρήτρα μείωσης των ρύπων.

Μάλιστα, στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα εκτίμησε πως πρέπει και θα επενδύσει περισσότερο η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς όπως τόνισε «πλέον η ενέργεια που δημιουργείται από ΑΠΕ είναι πιο φθηνή απ’ ό,τι η ενέργεια που παράγει το ορυκτό καύσιμο.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει στόχος το 2023, η ΔΕΗ να φτάσει τουλάχιστον το 1,5 gigawatt έργων. Ήδη τρέχουν επενδύσεις της επιχείρησης σε φωτοβολταϊκά, τόσο στη Πτολεμαΐδα όσο και στη Μεγαλόπολη».

“Ο κόσμος έχει δίκιο που αγανακτεί”, είπε αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο, σημείωσε, πως με τα εργαλεία που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ έγινε «ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει».

Κατόπιν ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεσμεύτηκε σε νέες επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα, στην ψηφιοποίησή τους που θα βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον ΔΕΔΔΗΕ στρατηγικό εταίρο.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα εγκαταστήσει 10.000 ταχυφορτιστές σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, βοηθώντας την ηλεκτροκίνηση.

Ολοκληρώνοντας, για τα οικονομικά της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης καθώς «έχουμε περάσει το στάδιο από το χείλος της καταστροφής, σε μία κερδοφορία 880 εκατ. το 2020. Πατάμε ξανά γερά στα πόδια μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα