Γ. Πούλου: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο, το παραπέμπει στις καλένδες…

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», τόνισα ότι η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη τη σπουδαία μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, μεταφέροντας πολλαπλά προβλήματα στο μέλλον.

Η ΝΔ παρέλαβε ένα έργο –που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει από το 25% στο 60% με καταληκτική ημερομηνία για την κτηματογράφηση στις 17 Ιανουαρίου 2020– και το άφησε να βαλτώσει, δίνοντας 2 χρόνια παράτασης, αλλά και 1 επιπλέον τώρα, παραπέμποντας την ολοκλήρωσή του στις καλένδες…

«Φρόντισε» ώστε οι εκκρεμότητες της κτηματογράφησης να συσσωρευτούν ανεξέλεγκτα και έρχεται τώρα να τις μεταφέρει, να τις «πετάξει» κυριολεκτικά, στο Κτηματολόγιο, το οποίο «κλείνει» όπως-όπως, σαν ακόμη ένα «πακέτο» έτοιμο για ιδιωτικοποίηση!

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Περιβάλλον και τη Χωροταξία, με:

· τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη,

· τον χωροταξικό σχεδιασμό Οικονόμου που αντί να προχωρήσει, καθυστέρησε τα πολεοδομικά σχέδια,

· τις παλινωδίες και ακυρώσεις στους Δασικούς Χάρτες,

· τις αναβολές της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων,

· τη μη τακτοποίηση της «Κατηγορίας 5» των αυθαιρέτων, και τώρα

· την υπονόμευση του Κτηματολογίου, συνθέτουν ένα πραγματικά δυστοπικό σκηνικό!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί ακόμη ένα συνονθύλευμα νομοθετικών παραδειγμάτων… προς αποφυγή!
Στο Πρώτο μέρος του, μας δείχνει πώς μπορεί κανείς να ακυρώσει στην πράξη μια σπουδαία μεταρρύθμιση, ενώ στο Δεύτερο και το Τρίτο, πώς να υπονομεύσει τη σπουδαία χρησιμότητα των ψηφιακών εργαλείων στη δημόσια πολιτική.

Υποστηρίζω, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, ότι νομοθετείτε και πάλι «εκ του πονηρού», αφού ζητήματα τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, και για τα οποία πρέπει η πολιτική να έχει τον πρώτο λόγο, τα «μασκαρεύετε» και τα παρουσιάζετε ως αμιγώς «τεχνικά».
Ως προβλήματα που δήθεν χρήζουν τεχνοκρατικής διαχείρισης αποκλειστικά!

Με το απατηλό περιτύλιγμα «πιασάρικων» σλόγκαν περί «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», «ψηφιοποίησης», «επιτάχυνσης διαδικασιών», και πάει λέγοντας, προσπαθείτε να θαμπώσετε τους πολίτες, που στερούνται ψηφιακής παιδείας, κύριε Πιερρακάκη, ώστε να μην μπορούν να διακρίνουν την πολιτική ουσία!

Και ποια είναι αυτή η ουσία;
Ότι και πάλι, με τα νομοθετήματά σας, επιχειρείτε αφενός να αποκρύψετε την κυβερνητική σας ανεπάρκεια, τις καθυστερήσεις, τις αποτυχίες, τις αστοχίες, και αφετέρου να εξυπηρετήσετε τα προσκείμενα σε σας ιδιωτικά συμφέροντα!
Παρουσιάζετε, μάλιστα, τις αποτυχίες της κυβέρνησής σας, ως αποτυχίες του κράτους, ως δήθεν ανεπάρκειες της διοίκησης, για τις ελλείψεις της οποίας έχετε αποκλειστική ευθύνη, για να δικαιολογήσετε το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών!
Το κάνατε στην τοπική αυτοδιοίκηση με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς και τους ιδιώτες μηχανικούς, το κάνατε στην ενέργεια με το «φιλετάρισμα» και ξεπούλημα της ΔΕΗ, το κάνατε στην υγεία με την μη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το κάνατε στην παιδεία με τους 25.000 νέους πελάτες στα κολλέγια, το κάνατε) στην κοινωνική ασφάλιση με τους ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Δεν θα σας γλίτωνε, φυσικά, και το Κτηματολόγιο!
Σαν πρώτο βήμα, λοιπόν, με το Προεδρικό Διάταγμα του Ιανουαρίου αφαιρέσατε την αρμοδιότητα για το Κτηματολόγιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το μεταφέρατε στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για εσάς δηλαδή, δεν έχει σημασία το αντικείμενο του φορέα, που είναι κατεξοχήν χωρικό, δηλαδή περιβαλλοντικό, αλλά το μέσον, που είναι πλέον ψηφιακό. Το μέσον, δηλαδή, κατισχύει του ουσιαστικού αντικειμένου!
Παγκόσμια πατέντα!
Υπάρχει, όμως, πολιτικός λόγος πίσω από αυτή τη θεσμική στρέβλωση, και πολιτική στόχευση, που φαίνεται ξεκάθαρα με όσα επιχειρείτε τώρα, στο παρόν νομοσχέδιο.
Ας τα δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πήρε ένα έργο, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε προχωρήσει από το 25% στο 65% με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης στις 17 Ιανουαρίου του 2020 (Ν.4512/2018), και εδώ και δύο χρόνια το άφησε να βαλτώσει δίνοντας 2 χρόνια παράτασης και έναν επιπλέον τώρα, άρα παραπέμπει την ολοκλήρωσή της, στο 2023! Τότε δηλαδή που δεν θα είναι μάλλον κυβέρνηση για να κριθεί.
Φρόντισε ώστε οι ανοιχτές εκκρεμότητες της κτηματογράφησης να συσσωρευτούν ανεξέλεγκτα, να φτάσουν μέχρι τον …. ουρανό, και έρχεται τώρα να τις μεταβιβάσει, να τις «πετάξει» κυριολεκτικά, στο Κτηματολόγιο!
Το οποίο, συνεπώς, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα, αλλά «κλείνει» όπως-όπως, με το άρθρο 3 του παρόντος, σαν ακόμη ένα «πακέτο» έτοιμο για ιδιωτικοποίηση, σαν ακόμη ένα «δωράκι» στα συμφέροντα!
Παλιά σας τέχνη κόσκινο, κύριοι της κυβέρνησης!
Και δεν σας απασχολεί, βέβαια, ότι έτσι ακυρώνονται η ουσία και ο λόγος ύπαρξης του Κτηματολογίου!
Πασχίσαμε, σαν κράτος και σαν κοινωνία, επί πολλά χρόνια για να στήσουμε έναν φορέα, ώστε να εξακριβώσουμε όλα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο αλλά και κάθε πολίτης και να τα αποτυπώσουμε οριστικά σε έναν χάρτη.
Κι αυτό, για να σταματήσουν επιτέλους οι αντιδικίες που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ακινήτων και τις επενδύσεις, αλλά και για να σταματήσουν οι καταπατήσεις της δημόσιας περιουσίας!
Άρα, αν αυτό που ετοιμάζετε εσείς, δεν μπορεί να πετύχει τους παραπάνω στόχους, αφού οι εκκρεμότητες θα το ακυρώνουν στην πράξη, τότε δεν είναι «Κτηματολόγιο»!
Βρείτε του έναν άλλο τίτλο, εσείς που είστε τόσο καλοί στα σλόγκαν και στην επικοινωνία… Πείτε το για παράδειγμα «Ψηφιακό Υποκατάστατο Κτηματολογίου» ή κάτι ανάλογο…
Βέβαια, για να δικαιολογηθείτε, μας λέτε ότι δεν μπορεί το 2% των ιδιοκτησιών που εμπλέκονται σε ενστάσεις ή αιτήσεις διόρθωσης να στερεί στο υπόλοιπο «καθαρό» 98% τη δυνατότητα να απολαμβάνει τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου…
Είναι, όμως, έτσι;
Όχι, δεν είναι! Δυστυχώς για σας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μέχρι τις 19 Ιουλίου 2021, το 44,14% των εμπραγμάτων δικαιωμάτων βρίσκεται εκτός προγράμματος και σε αυτό πρέπει να προστεθούν κι αυτά που εμπλέκονται στους Δασικούς χάρτες.
Πού το βρήκατε, λοιπόν, αυτό το εντυπωσιακό και εντελώς παραπλανητικό «2 προς 98»;
Μήπως με το «2%» που για μας αγγίζει το 5% ,αναφέρεστε στις εκκρεμείς κτηματογραφήσεις των μεγάλων αστικών κέντρων;
Μα τι γίνετε, όμως, στην υπόλοιπη χώρα;
Μάλλον δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αφού δεν έχουμε ακόμη Αναρτήσεις και, επομένως, δεν υπάρχουν στοιχεία για ενστάσεις ή αιτήσεις διόρθωσης!
Δημιουργείτε, δηλαδή, ακίνητα και ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων! Αυτών που δήθεν εξυπηρετούνται, γιατί παραμένουν δέσμιοι τυχόν ενστάσεων στο μέλλον αφού η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, και αυτών που δεν εξυπηρετούνται εξαρχής.
Επιπλέον, κύριοι Υπουργοί, δεν σας απασχολεί ούτε ότι με τις προβληματικές ρυθμίσεις σας στο άρθρο 13, για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, θα δημιουργήσετε χάος, αλλά και πολλά «παραθυράκια» για καταπατήσεις!
Η προφανής αδυναμία του Δημοσίου, το οποίο σκόπιμα αφήνετε υποστελεχωμένο, να ερευνήσει ουσιαστικά τα σχετικά ερωτήματα μέσα στο ασφυκτικό περιθώριο των 60 ημερών που επιβάλλετε, θα οδηγήσει σίγουρα σε κύμα αρνητικών απαντήσεων, με αποτέλεσμα να αναγκάσετε χιλιάδες ιδιοκτήτες να προσφύγουν δικαστικά…
Εκτός, βέβαια, κι αν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα…
Τότε μπορεί να δούμε, ως εκ θαύματος!, το Δημόσιο να συναινεί με περίεργη ευκολία, ή να σιωπά ….Αυτά σας επισημαίνει η ΕΜΔΥΔΑΣ..
Οι εκκρεμότητες που κληροδοτείτε στο, δήθεν περαιωμένο Κτηματολόγιό σας, είναι πολλές!
Γιατί άραγε;
Μήπως γιατί έτσι μπορείτε εύκολα να δικαιολογήσετε τον πλήρη έλεγχό του από την κυβέρνησή σας, αλλά και την ιδιωτικοποίησή του;
Δεν μας εκπλήσσει πια τίποτα… Ο αδιαφανής συγκεντρωτισμός και το ξεπούλημα είναι σταθερές αξίες της πολιτικής σας!
Τον πλήρη έλεγχο θα τον πετύχετε με την περιβόητη «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» που δημιουργείτε με το άρθρο 22, για να παρακάμπτετε τις θεσμικές διαδικασίες…
Βέβαια, δεν μπορέσατε να της δώσετε αποφασιστικές εξουσίες, υποχωρήσατε μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα προσπαθήσετε ξανά εν ευθέτω χρόνω… Αλήθεια γιατί δεν καλύπτεστε από την Επιτροπή Επίλυσης Αμφισβητήσεων του άρθρου 21;
Την ιδιωτικοποίηση, θα την πετύχετε μέσω των «διαπιστευμένων μηχανικών» του άρθρου 23, που φυσικά θα αμείβονται από τους πολίτες! Όπως ακριβώς και οι ιδιώτες που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τις συσσωρευμένες, από εσάς, 400.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης!!
Οι διαπιστευμένοι μηχανικοί θα μπορούσαν να αποτελούν ένα χρήσιμο επικουρικό θεσμό, αλλά εσείς θα τους χρησιμοποιήσετε ως παράλληλο μηχανισμό, ως «δούρειο ίππο» σε ένα ιδιωτικό «Κτηματολόγιο Β΄»! για να διαβρώσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του Κτηματολογίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα πεδία του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας, συνθέτουν ένα πραγματικά δυστοπικό σκηνικό.
• Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη που ακυρώνει την προστασία περιοχών μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας,
• Ο χωροταξικός σχεδιασμός Οικονόμου που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για διαδικασίες fast truck αλλά κατάφερε να καθυστερήσει και πολεοδομικά σχέδια που ήταν σε εξέλιξη, ενεργώντας αποκλειστικά με φωτογραφικές διατάξεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων,
• η παραπομπή των Δασικών Χαρτών στις καλένδες με τόσους πειραματισμούς και παλινωδίες με ακύρωση ακόμη και των κυρωμένων χαρτών,
• η συνεχής αναβολή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων- που φυσικά χωρίς περαιωμένο κτηματολόγιο δεν θα ρισκάρει να αναλάβει ευθύνη κανείς ιδιώτης μηχανικός,
• η μη τακτοποίηση της κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων για τα οποία σας απασχόλησαν μόνο τα προσημειωμένα στις τράπεζες αλλά όχι αυτά των Δήμων, του Δημοσίου και των φυσικών προσώπων και πάλι ο κ. Χατζηδάκης «ξέχασε» την υποχρέωσή του για το ψηφιακό υπόβαθρο του 2011… και σήμερα
• το παρόν νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που ακυρώνει μια ιστορική μεταρρύθμιση και μεταφέρει πολλαπλά προβλήματα στο μέλλον
Αυτά και πολλά άλλα, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτω από βαρύγδουπους τίτλους δήθεν Μεταρρυμίσεων, παραδίδει ουσιαστικά και συστηματικά την χώρα στα μεγάλα συμφέροντα.
Τέλος ήθελα να απαντήσω στον συνάδελφο, κ. Χιονίδη, ότι οι επενδύσεις, χρειάζονται χρήσεις γης, δηλαδή Χωροταξία και Πολεοδομία, οι επενδυτές δεν αγοράζουν εκτάσεις από ψηφιακούς χάρτες, χωρίς εγκεκριμένες χρήσεις γης.
Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα