

Με κεντρικό στόχο τη μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» και την αύξηση των κρατικών εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δρομολογεί νέες αλλαγές σε βασικές καθημερινές διαδικασίες. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε πρωτοβουλίες.
«Στο τέλος του 2022 είχαμε μια επίδοση της τάξεως του 13,7%. Ο στόχος είναι να πέσει στο 9% μέχρι το τέλος του 2027», ανέφερε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πιτσιλής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews τόνισε ότι δρομολογείται αλλαγή στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, μία αλλαγή η οποία θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκινά άμεσα και συγκεκριμένα από τη 1η Απριλίου.
Νεοσύστατες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα κάνουν έναρξη επαγγέλματος, θα μπουν στη διαδικασία μηνιαίας υποβολής ΦΠΑ για πρώτη φορά.
Είναι τρίμηνη υποχρέωση μέχρι σήμερα και μάλιστα αυτή η υποχρέωση θα κρατήσει για δύο χρόνια.
Κατά τη δεύτερη φάση θα μπουν στη διαδικασία υποχρεωτικής μηνιαίας υποβολής και όσοι έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος από τον Ιανουάριο του 2024.
Και η τρίτη φάση από τον Οκτώβριο του 2025 και μετά θα μπούμε στη διαδικασία προαιρετικής ένταξης για όσους επαγγελματίες το επιθυμούν.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και σε άλλα κρίσιμα θέματα όπως το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι θα υπάρξει παράταση στο χρονοδιάγραμμα.
Την ίδια ώρα, μπαίνουμε στην διαδικασία εφαρμογής και του λεγόμενου ψηφιακού βιβλίου πελατών, αρχής γενομένης από τον κλάδο του αυτοκινήτου.
Σχετικά Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Με χρεωστικό εκκαθαριστικό 3 στους 10 – Επιστροφή φόρου για 1 στους 4
Πολλά ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει φέτος η ΑΑΔΕ. Το πρώτο αφορά τον ρυθμό υποβολής.
Σε αποκλιμάκωση οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας
Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται τον φετινό.
-
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ενημερώθηκε για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς
Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά.
ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων και μη διασύνδεση POS
Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές έφοδοι των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην αγορά, με.