Γ. Πετρόπουλος: Θέλουν να ελέγχουν μέσω της ΕΥΠ, «αλλά μπορούμε να αναρωτηθούμε για πολλά»

Η δυνατότητα της ΕΥΠ να πληρώνει «πράκτορες» και να χρηματοδοτεί «δραστηριότητες» μέσα στο Δημόσιο από τα μυστικά κονδύλια φέρνει σε νέο επίπεδο την δυνατότητα κάποιων να κρύβουν τα έργα τους, ενώ αναρωτιέται κανείς εάν θα ακολουθήσουν πιστοποιητικά φρονημάτων για πρόσληψη, ή στρατιωτικοί Επίτροποι στα πανεπιστήμια, όπως προκύπτει από όσα σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην νέα… ιδέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να τοποθετεί σε δημόσιες υπηρεσίες πράκτορές της, με την συνεργασία αυτών των υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, επισημαίνοντας μία άλλη πλευρά αυτού του μνημονίου συνεργασίας, που προβλέπει αμοιβές όσων εμπλέκονται και χρηματοδότηση σχετικών δραστηριοτήτων πιθανότατα από τα μυστικά κονδύλια. «Πρωταρχικά μάλλον ο σκοπός τους είναι να ελέγχουν διοικήσεις … αλλά μπορούμε να αναρωτηθούμε για πολλά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, μας φέρνει σε μία κατάσταση που ιστορικά τελευταία μπορούμε να θυμηθούμε είναι την περίοδο της δικτατορίας», συνέχισε, αναρωτώμενος εάν θα υπάρξουν στο μέλλον και «πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης για πρόσληψη» ή «θα ξαναμπει και στρατιωτικός Επίτροπος στα πανεπιστήμια». Υπογράμμισε μάλιστα την μέχρι σήμερα σιωπή του συνδικαλιστικού κινήματος, από το οποίο «θα πρέπει να υπάρξει απάντηση».

Ο ίδιος «απάντησε» στην αρχή της συνέντευξης στις αναφορές του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου περί «υπεράριθμων» συμβασιούχων, σημειώνοντας ότι μπορεί να αυξήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, αλλά αυτό έγινε «καλώς, υπό την έννοια ότι στο διαλυμένο δημόσιο με την τρομακτική υποστελέχωση και με δεδομένες τις μνημονιακές υποχρεώσεις να μην γίνονται προσλήψεις, αποτέλεσαν μία στοιχειώδη ανακούφιση για την υποστελέχωση».

Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρίσκει την αφορμή να προχωρήσει στις απολύσεις όλων αυτών των συμβασιούχων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», όπως εκτίμησε, «προκειμένου να καλύψει τα πραγματικά κενά με ιδιωτικές εταιρείες».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης «ο κ. Θεοδωρικάκος μας το είπε, ότι “ ανεξαρτήτως των δικών μας προθέσεων, ο κόσμος προτιμά τον ιδιωτικό τομέα, αυτή είναι η τάση της οικονομίας, άρα το Δημόσιο θα πρέπει να περιοριστεί στις στοιχειώδεις δραστηριότητες” στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια».

Ωστόσο, «η εμπειρία που έχουμε από τις σχέσεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι κατά κανόνα πολύ ακριβότερες υπηρεσίες και πολύ χειρότερες από το αν ήταν στο Δημόσιο … χαρακτηριστικός είναι ο τομέας της καθαριότητας, όπου οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ήταν δύο φορές ακριβότερες από μόνιμες συμβάσεις με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα