Γ. Παπανδρέου: Ο προϋπολογισμός έχει συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο

Στην ανάγκη μετάβασης της χώρας σε μια βιώσιμη και πράσινη εποχή αναφέρθηκε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού 2022 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, τα τελευταία δέκα χρόνια που κυριάρχησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε η βούληση να απαλλαχθεί η χώρα μας από χρονίζουσες παθογένειες και ειδικότερα από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ενώ το επιτελικό κράτος της ΝΔ είναι, τελικά, η συγκάλυψη μιας μακράς παράδοσης της ελληνικής Δεξιάς, του συγκεντρωτισμού και του ελέγχου πόρων και εξουσίας, με τελικό προορισμό την εξυπηρέτηση προνομιούχων ομάδων συμφερόντων και κατεστημένων.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο προϋπολογισμός έχει ένα σαφές συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο. Οι πολλοί θα βρεθούν και πάλι χαμένοι είπε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η “συνταγή” της ΝΔ για την ανάκαμψη, δηλαδή φορολογικές ελαφρύνσεις “για τους ισχυρούς” και η “αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων” δεν έχει ιστορικά αποδώσει τα αναμενόμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Διότι η πανδημία ανέδειξε ένα πολύ βασικό κανόνα, ότι χωρίς σοβαρή αναδιανομή, χωρίς ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως του συστήματος υγείας και παιδείας ούτε υγιής οικονομία υπάρχει [..] Η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας προϋποθέτει αίσθημα σιγουριάς και δικαιοσύνης. Αντιθέτως, η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση όχι μόνο απέτυχε, αλλά είχε και οδυνηρές συνέπειες πόλωσης και διχόνοιας σε πολλές κοινωνίες που πίστεψαν σε αυτήν τη συνταγή είπε ο κ. Παπανδρέου.

Με αφορμή, δε, τη διαχείριση της πανδημίας η οποία “οδηγείται σε τραγωδία”, είπε ότι “επί Νέας Δημοκρατίας ξεχωρίζουμε αρνητικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και από το 2020 αυξάνεται η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή από την τσέπη του Έλληνα εργαζόμενου για τις ανάγκες υγείας του”.

Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για “την αλλεργία” της ΝΔ “με τις στατιστικές: “Αύριο που ψηφίζετε τον Προϋπολογισμό σας θυμίζω ότι έχει γίνει βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ επί κ. Γεωργίου, τον άνθρωπο που ακόμα θέλετε να τον κυνηγάτε καλύπτοντας τις ευθύνες σας για την εποχή που φθάσαμε κοντά στη χρεοκοπία. Σήμερα μια άλλη μελέτη, αυτή των κ. Τσιόδρα και Λύτρα, θέλετε κι αυτήν να την αφορίσετε”.

Σταϊκούρας: Οι πολίτες έχουν αξιολογήσει τη διαχρονική προσφορά της κάθε παράταξης
Σε παρέμβασή του, μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι οι πολίτες έχουν αξιολογήσει τη διαχρονική προσφορά της κάθε παράταξης. Όσο για το “εάν έχουμε μια αλλεργία στην αλήθεια και ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουμε για το πού πήγαν τα λεφτά και ποιοι τα πήραν” καθώς και για το λεγόμενο “πελατειακό κράτος” ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι, δεν αποτελούν πελατειακό κράτος τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ούτε η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της μεσαίας τάξης και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ούτε η αναστολή της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

“Τα μέτρα ήταν κοινωνικά δίκαια, και οικονομικά αποτελεσματικά. [..] Απόδειξη αυτού είναι ότι έχουμε ταχύτατη ανάκαμψη. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να είμαστε κοντά στο απόλυτο V το 2021 ή στις αρχές του 2022”, με συρρίκνωση της ανεργίας, και βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών είπε ο κ. Σταϊκούρας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα