Γ. Μπαλάφας: Το εκλογικό σύστημα που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ισοτιμία της ψήφου είναι το αναλογικό

O Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο One Channel (στους δημοσιογράφους Γ. Χουδαλάκη, Δ. Νασόπουλο και Ε. Στεργίου), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Σε σχέση με την συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τον νέο εκλογικό νόμο:

«Στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που έχει ανοίξει θα πρέπει να πω ότι η θέση και η άποψή μας για το εκλογικό σύστημα, που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ισοτιμία της ψήφου, είναι το αναλογικό σύστημα. Και αναρωτιέμαι: Γιατί ένα κόμμα του 35% , του 40% ή του 45%, που δεν έχει, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει, εξ ορισμού, να έχει αυτοδυναμία;

Τα τελευταία χρόνια το μήνυμα που λαμβάνεται, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το αίτημα ευρύτερων συγκλίσεων. Συγκλίσεις που προφανώς θα επιτευχθούν στη βάση ενός προγραμματικού λόγου. Εμείς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συγκλίνουμε με κόμματα που στο πυρήνα τους εκφράζουν ξενοφοβικές , ρατσιστικές ή ακροδεξιές απόψεις. Ως κυβέρνηση, όμως, αποδείξαμε ότι η σύγκλιση μπορεί να επιτευχθεί και να λειτουργήσει όσο υπάρχει κοινός προγραμματικός λόγος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα αναλογικά συστήματα αντανακλούν πιο αυθεντικά και πιο ώριμα τα μηνύματα των καιρών.

Μέσω του αναλογικού συστήματος τα κόμματα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν συγκλίσεις. Το είδαμε να λειτουργεί στην Αυτοδιοίκηση. Ενώ μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις, κυρίως από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ότι δεν θα μπορέσουν στους Δήμους να συγκροτηθούν οι Οικονομικές Επιτροπές, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής ή τα Προεδρεία των Δημοτικών Συμβουλίων, στην πραγματικότητα, συγκροτήθηκαν παντού μέσα από συνεννοήσεις και συμμαχίες.»

Σε σχέση με την πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ) για τη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) κλπ. :

«Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσω ότι εμείς είμαστε υπέρ μιας μεικτής οικονομίας που έχει τρεις βασικούς πυλώνες: α) ένα σύγχρονο δημόσιο τομέα – σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση κλπ., β) μία υγιής ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα – όχι κρατικοδίαιτη και, γ) ένας τομέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Σε σχέση με την πρόταση του Π.Ι.Σ, θα ήθελα να πω ότι, με αυτήν ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ιδιωτικοποίησης στην υγεία και υπ΄ αυτήν την έννοια, μας βάζει σε σκέψεις ότι ίσως δεν είναι απλά μια πρόταση, αλλά λειτουργεί ως προπομπός .

Αν υπάρχουν στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα κάπου ακαμψίες, να τις αναζητήσουμε και να τις διορθώσουμε. Τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Δημόσια νοσοκομεία σημαίνει δημόσιο υγειονομικό σύστημα. Σημαίνει φροντίδα για τον άνθρωπο, κυρίως αυτόν που δεν έχει οικονομική άνεση.

Θα ήθελα, όμως, να προσθέσω ότι αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες αποτελεί πολιτική υποκρισία. Από τη μία πλευρά βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας και από την άλλη, βλέπουμε την «κρατικοποίηση» του αυτοδιοικούμενου ΚΕΘΕΑ, με σκοπό τον έλεγχό του.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα