Γ. Μπαλάφας: Η κυβέρνηση έχει δώσει αρνητικά δείγματα στην διαχείριση κρίσεων

«Τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών δεν ξεκίνησαν τώρα. Δεν είναι αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση», τόνισε ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής Ν. Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Alert TV

Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

Για όλα τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει μία πάγια τακτική: η ανεμελιά και η μετάθεση του προβλήματος. Για παράδειγμα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν “φαινόμενο παροδικό”, οι αυξήσεις θα ήταν 2 με 3 ευρώ, η επισιτιστική επάρκεια δεν αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα μας κ.λπ. Δηλαδή, έχουμε μία “καταπληκτική ποιότητα ζωής”, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετική. Τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών δεν ξεκίνησαν τώρα. Δεν είναι αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η ενεργειακή κρίση και οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι φαινόμενο μηνών. Το επισημαίναμε και, μάλιστα, κάναμε προτάσεις για μέτρα και στοχευμένες μειώσεις προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρόμοιες προτάσεις έκαναν και οι επαγγελματικοί φορείς της μεσαίας τάξης. Η κυβέρνηση, όμως, είτε επειδή έλεγε ψέματα, είτε επειδή δεν ήθελε να καταλάβει την κατάσταση, δεν έκανε τίποτα. Γι’ αυτό μιλάνε για μέτρα “ασπιρίνες” όλοι οι φορείς.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί το φαινόμενο της τεράστιας κερδοσκοπίας. Η πρώτη που μίλησε για την αισχροκέρδεια και τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν η ίδια η Κομισιόν. Η Καθημερινή σε πρωτοσέλιδό της μίλησε, πρόσφατα, για τιμολόγια ενέργειας τα οποία μονομερώς μετατρέπονται από σταθερά σε κυμαινόμενα. Έπρεπε να φέρει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή το ζήτημα των καρτέλ και της αισχροκέρδειας για να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να “ψελλίσει” ότι υπάρχει ζήτημα αισχροκέρδειας. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από την πίεση που δέχθηκε, τώρα πια το “ψάχνει” και περιμένει τα αποτελέσματα από τη ΡΑΕ, ώστε να λάβει μέτρα. Και παρά την αναγκαστική αποδοχή του προβλήματος, λίγες μέρες μετά που βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο δεν διεκδίκησε μέτρα, αλλά αρνήθηκε ακόμα και να θέσει το ζήτημα. Αντίθετα, Ισπανία και Πορτογαλία “κτύπησαν το χέρι στο τραπέζι” και κέρδισαν “ειδική μεταχείριση”. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες; Με τα προβλήματα που έχει και την αδύναμη οικονομία δεν έπρεπε να διεκδικήσει ο κ. Μητσοτάκης μία εξαίρεση και για τη χώρα μας;

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Καταρχήν να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: 11 χώρες μείωσαν το φόρο και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, 8 ρύθμισαν την τιμή ενέργειας στη λιανική, 5 στην χονδρική, 7 φορολόγησαν τα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη. “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δίνει τη δυνατότητα επιλογής μιας σειράς μέτρων, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα από αυτά.

Μέτρα που και εμείς προτείνουμε από καιρό: μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, φορολόγηση στα υπερκέρδη, όχι “θα” για τον Μάιο. Επιπλέον, προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ τουλάχιστον, ως ελάχιστη τόνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Για την επισιτιστική κρίση

Μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη και κυβέρνηση κρίνεται και από το “προβλέπειν”. Η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν προβλέψανε την ενεργειακή κρίση; Ή το ξέρανε και το κρύψανε -που είναι χειρότερο-, και φτάσαμε όπου φτάσαμε. Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της καταδικαστέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δούμε, πιθανότατα, ένα ντόμινο επιπτώσεων και σε επίπεδο επισιτιστικής κρίσης. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας προβληματισμός και ένας σχεδιασμός στο ζήτημα των προμηθειών και της επάρκειας. Προφανώς δεν χρειάζεται πανικός, αλλά απαιτείται σχεδιασμός και πρόβλεψη.

Η κυβέρνηση έχει δώσει αρνητικά δείγματα στη διαχείριση κρίσεων. Για παράδειγμα, προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, στο κλείσιμο λιγνιτορυχείων, αύξησε το ποσοστό του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ εν μέσω κρίσης. Για αυτό αγανακτούν και οργίζονται οι πολίτες με την κυβέρνηση, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα