Γ. Μπαλάφας: Ελλιπής προσπάθεια κάλυψης των επιπτώσεων της επιδημίας σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο

 Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ1 90,4 FM (στο δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια), τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι σήμερα έγινε μία ακόμα ελλιπής προσπάθεια κάλυψης των επιπτώσεων της επιδημίας σε επίπεδο κοινωνικο-οικονομικό. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρώτιστης σημασίας είναι η μάχη για την ζωή. Μια μάχη που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι, για να πετύχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα από όλα οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ, την πρώτη γραμμή άμυνάς μας.»

Για τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση:

«Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα για τα οποία δεν έγινε καμία αναφορά.

Κατ’ αρχήν οι απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις οποίες ο ίδιος ο κ. Βρούτσης έχει χαρακτηρίσει  ‘άδικες και αδικαιολόγητες’. Ξέρουμε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο της κρίσης της επιδημίας ήταν 41.000 και σίγουρα θα έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Δεν θα υπάρξει καμία πρόνοια, ώστε να αρθούν αυτές οι απολύσεις;

Επίσης, δεν είδαμε καμία προστασία προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την εκ περιτροπής εργασία που μπορεί να αποφασίσει ένας εργοδότης κατά βούληση, για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα και την πλευρά των επιχειρηματιών που βλέπουν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους να γκρεμίζεται, αλλά εδώ είναι η ουσία της κρατικής παρέμβασης, η οποία θα πρέπει να προβεί σε οριζόντια κάλυψη όλων των επιχειρήσεων. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομική ασφυξία. Οριζόντια, λοιπόν, το μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.

Τέλος, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εμμένει, για μία μεγάλη γκάμα ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι, οδοντογιατροί, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές κ.λπ), να μην τους συμπεριλάβει άμεσα στους εργαζόμενους που θα πάρουν έστω 800 ευρώ, αλλά τους δίνει τον Απρίλιο 600 ευρώ  για τηλε-εκπαίδευση.»

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με μειώσεις και στον δημόσιο τομέα:

«Αναρωτιέμαι. Έχουμε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και έχει ανοίξει η συζήτηση να χτυπήσουμε τον μικρό μισθό του δημοσίου υπαλλήλου; Ας έχουμε κατά νου ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα είναι χαμηλόμισθοι. Ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που ορθώς αυξήθηκε από 2.000.000.000 σε 6.000.000.000 σημαίνει ότι υπάρχουν χρήματα. Δεν πρέπει να δίνονται με το σταγονόμετρο. Πρέπει να υπάρξει γενική ενίσχυση της οικονομίας, κρατική ενίσχυση, γιατί το κράτος θα τα βρει μπροστά του.  Ανακαλύψανε επιτέλους, τη σημασία του κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Ας το κάνουν και πράξη.»

Για το ζήτημα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαΐου:

«Περίμενα ότι σήμερα οι υπουργοί θα έλεγαν κάτι επί του θέματος. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και σε αυτό το ζήτημα. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τις τράπεζες. Από τι κινδυνεύουν; Ένα πρώτο, κατ’ αρχήν, εξάμηνο παράτασης θα ήταν σημαντικό για πολλούς συνανθρώπους μας, ώστε να τους φύγει το άγχος της απώλειας της πρώτης τους κατοικίας.»

Σε σχέση με την στάση της Γερμανίας απέναντι στην δημιουργία ευρω-ομόλογου:

«Η λέξη που αβίαστα βγαίνει είναι μία. Ντροπή! Τι ζητείται; Η Ε.Ε, εν συνόλω,  να πάρει ένα δάνειο, να δοθούν τα χρήματα αυτά αναλογικά στις χώρες και να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου. Δεν ζητούνται χρήματα από την Γερμανία ή από την Ολλανδία. Το ευρω-ομόλογο ανήκει στη λογική συμβάσεων ή τρόπων λειτουργίας λόγω ειδικών συνθηκών. Δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από οιονεί μνημονιακούς όρους. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί για το δάνειο αυτό. Είναι μία άκρως εγωιστική ενέργεια από πλευράς Γερμανίας, η οποία βάζει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή. Δεν πρέπει να στηριχθεί η Ιταλία; Δέχθηκε αλληλεγγύη από Κίνα και Κούβα, αλλά δεν θα δεχθεί από τις ‘αδελφές’ χώρες της Ευρώπης;»

Για την στήριξη των υγειονομικών και των νοσοκομείων:

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Οι ελλείψεις στα μέτρα προστασίας  των γιατρών, των νοσηλευτών και συνολικά του προσωπικού των νοσοκομείων παραμένει ένα ζωτικής σημασίας άλυτο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή δίνονται 11.000.000 ευρώ για προβολή του κυβερνητικού έργου και δίνονται εκατομμύρια σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όταν πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και δημόσια ερευνητικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση  να συνδράμουν στα διαγνωστικά τεστ. Γιατί δεν αξιοποιούνται; Χρειάζεται μία καλύτερη μέριμνα στη διάθεση του κρατικού χρήματος.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα