Γ. Μπαλάφας: Απέναντί μας υπάρχει το πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης της ΝΔ

Ο Γιάννης Μπαλάφας, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας, χθες βράδυ, στο Αttica TV και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Ντούσκα, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για το δίλημμα των εκλογών
«Αξιοποιώντας την έξοδο από το μνημόνιο στα τρία χρόνια ακριβώς, την έξοδο της χώρας στις αγορές, την τακτοποίηση του ζητήματος του χρέους, την ανάκαμψη της οικονομίας επί εννιά συνεχόμενα τρίμηνα, με εμφανή σημάδια στην τόνωση του κλάδου του τουρισμού, της οικοδομής και της αγοράς, προχωράμε με ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, βελτιώσεων και ελαφρύνσεων. Ένα σχέδιο για καλύτερη υγεία, παιδεία, ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, με περισσότερες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και με περισσότερα δικαιώματα, με μία δίκαιη φορολογία για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.
Απέναντι μας, υπάρχει το πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης της ΝΔ, που θέλει να προχωρήσει με γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στην κοινωνική ασφάλιση και που θέτει σε κίνδυνο ό,τι κατακτήθηκε τα τελευταία χρόνια».

Για το σχέδιο της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση
«Είναι φανερό πως το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει από το σχέδιο της ΝΔ που θέλει καταρχήν να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, για αυτό άλλωστε το κρύβει από το πρόγραμμα της.
Ο κ. Μητσοτάκης, στις 27/02/2019, στο συνέδριο της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών, είπε: «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την επικουρική ασφάλιση θα πρέπει να είναι ανακεφαλαιωτικός, (όχι δηλαδή αναδιανεμητικός, διαλύοντας έτσι τη φιλοσοφία του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών) και υποχρεωτικός για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους από το 2021».
Με το πέρασμα των πόρων των ταμείων στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών, το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται μια πλήρη σύνταξη αλλά τη μισή και η υπόλοιπη μισή θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία ή αποτυχία της κάθε ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το παραδέχθηκε και ο κ. Μηταράκης που είπε χαρακτηριστικά «είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς».
Η ΝΔ, επιμένει να μην απαντά στα ερωτήματα που έχουμε υποβάλει για αυτό το ζήτημα. Ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης από τη δημόσια στην ιδιωτική ασφάλιση που υπολογίζεται στα 50δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να καταβάλλονται οι δημόσιες συντάξεις, εφόσον οι εισφορές δεν θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο αλλά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες; Θα μειώσουν τις συντάξεις; Θα επιβάλουν υποχρεωτική εισφορά 7% στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες για να βγουν τα νούμερα; Γιατί δεν το διαψεύδουν;»

Σχετικά Νέα