Γ. Μουζάλας στο indicator.gr: Δεν υφίσταται η ανάπτυξη που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης

«Δεν υφίσταται η ανάπτυξη που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει ο  υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Β’ Αθήνας, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «indicator.gr» και τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου. Όπως εξήγησε «το να αγοράζεις σπίτια και ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες δεν είναι ανάπτυξη, είναι ξεπούλημα».

Συνέντευξη στο indicator.gr:

Κύριε Μουζάλα, η Νέα Δημοκρατία ζητά τη ψήφο του ελληνικού λαού προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία 4 χρόνια. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω σε αυτό το θέμα; 

Η ανάπτυξη που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία δεν υφίσταται. Με το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας δεν συμφωνεί ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε ο κ. Σημίτης, ο οποίος μάλιστα αποκαλεί αυτήν την ανάπτυξη, «παρασιτικό καπιταλισμό». Έχουμε μια ανάπτυξη όπου το 75%  είναι ιδιωτικοποιήσεις, που σημαίνει ότι δεν δημιουργείται κάτι νέο, αλλά  απλά αλλάζουν χέρια οι επιχειρήσεις. Μια ανάπτυξη του real estate, που σημαίνει και  πάλι ότι δεν δημιουργείται κάτι καινούργιο, παρά αγοράζονται τα σπίτια κυρίως από ξένα fund.

Τα τελευταία 4 χρόνια χιλιάδες νέα παιδιά έφυγαν από την εργατική δύναμη της χώρας, πηγαίνοντας στο εξωτερικό. Το να αγοράζεις σπίτια και ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες δεν είναι ανάπτυξη, είναι ξεπούλημα.  Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργείς θέσεις εργασίας, δεν αυξάνεις τον πλούτο, απλά τον μεταφέρεις σε όλο και λιγότερους.

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οτιδήποτε δεν είναι υπέρ των 14 μεγάλων εταιρειών, υπέρ των 4 παρόχων ενέργειας, των διυλιστηρίων και των καρτέλ των σούπερ μάρκετ, δεν είναι σωστό, δεν είναι ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι έχουμε 5 δισ. ευρώ κέρδη των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από εμάς, επειδή δίνουν δάνεια με 5%, όταν όλη η Ευρώπη δίνει με 2%. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι, επίσης, το ότι έχουμε 4 δισ. ευρώ κέρδη των διυλιστηρίων, όταν τα διυλιστήρια πριν δύο χρόνια κέρδιζαν 9 ευρώ στο βαρέλι, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια κερδίζουν 35 ευρώ στο βαρέλι.

Επομένως, όλα αυτά τα χρήματα μπορούν να διατεθούν αλλιώς, αντί να διατίθενται για να πλουτίζουν οι λίγες οικογένειες, να διατεθούν ώστε να επανέλθει ο λαός μας σε μία ισορροπία.

Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι προτείνει από τη μεριά του;

Κοιτάξτε, αρχικά να απαντήσω στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι με ακρίβεια κοστολογημένο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία δεν μας έχει πει πόσο είναι το δικό της. Εμείς δίνουμε μεγάλη προσοχή στις κατευθύνσεις των προγραμμάτων, δηλαδή που απευθύνεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που απευθύνεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, οι αυξήσεις που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι για το 2028, μέχρι τότε όμως οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για 880 ευρώ, είναι μία ρεαλιστική πρόταση, η οποία μπορεί να γίνει αύριο.

Επομένως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών, με τον μισθό να αυξάνεται στα 880 ευρώ, σημαίνει μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κάτι που έγινε και στην Κύπρο και έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν έχει γίνει εδώ. Σημαίνει ρύθμιση χρεών, προστασία της πρώτης κατοικίας,  δικαιοσύνη και κανονικότητα στην εργασία με την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, σημαίνει η ΔΕΗ να αποκτήσει ξανά δημόσιο χαρακτήρα, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του νερού, να υπάρξει ένας τραπεζικός πυλώνας που θα χρηματοδοτεί πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι, όπως λέει η Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει, επίσης, ένα ισχυρό ΕΣΥ και όχι ιδιωτικές κλινικές που θέλει η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί λέγοντας ότι  η απλή αναλογική θα φέρει «ακυβερνησία» στη χώρα μας. Τι απαντάτε εσείς;

Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιούν 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Επομένως, η Νέα Δημοκρατία δεν προσδιορίζει τον εαυτό της ως Ευρωπαϊκό κόμμα επιμένοντας στην αυτοδυναμία.

Μεγαλύτερη ανεδαφικότητα από την αυτοδυναμία που ζητάει η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει. Αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπορεί να γίνει. Αυτά τα οποία προτείνουμε εμείς, βασίζονται στις συγκλίσεις που έγιναν την τελευταία τετραετία.

Το κύριο ζήτημα είναι εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου δύο ή τρία κόμματα να μπορέσουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση η οποία, την επόμενη ημέρα, θα αυξήσει τους μισθούς και τα οικογενειακά εισοδήματα, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα μειώσει το ΦΠΑ και τον φόρο ειδικής κατανάλωσης. Αυτός που θα αρνηθεί το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, θα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη.

Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπάρχει μια σύγκλιση στο 70%-75%, από εκεί και πέρα όποιος αρνηθεί αυτή τη συνεργασία, θα αναλάβει και την ευθύνη.

Κύριε Μουζάλα έχετε μεγάλη εμπειρία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και έχοντας διατελέσει υπουργός Μεταναστευτικής-Πολιτικής, πιστεύεται ότι η χώρα μας κινδυνεύει να αντιμετωπίσει στο μέλλον παρόμοια κρίση με αυτή που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε εσείς; Και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι την ερχόμενη δεκαετία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με υφέσεις και εξάρσεις,  θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει  τη μεγαλύτερη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 1.500.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε 6 μήνες. Η διαχείριση που έγινε ήταν σύμφωνη με τη Συνθήκη της Ευρώπης, με τη Συνθήκη της Ζυρίχης.

Εμείς λέμε ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Ποια λύση δόθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση; Δόθηκε η λύση της Δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας. Πριν χτιστούν οι φράχτες από τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, οι ροές από την Τουρκία ήταν 10.000 άτομα την ημέρα, όταν χτίστηκαν οι φράχτες οι ροές έπεσαν στις 5.000 άτομα την ημέρα, όταν έγινε η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας, οι ροές μειώθηκαν στα 80-100 άτομα την ημέρα.

Είναι φανερό ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Οι φράχτες αλλάζουν τις ροές και κάνουν πιο επικίνδυνη την κατάσταση για τα νησιά. Το να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο απέναντι σε δήθεν «εχθρούς», που όμως νομικά δεν είναι εχθροί, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Απλά οξύνει το πρόβλημα και εκθέτει τη χώρα μας.

 

Θα ήθελα να αναφερθώ και στον παράκτιο φράχτη, ο οποίος γκριζάρει εθνικά σύνορα, μεταφέρει τα σύνορα από τη μέση του ποταμού, στα περίπου 100 μέτρα πιο μέσα στην ακτή, ενώ παράλληλα γκριζάρει περίπου 200.000.000 τετραγωνικά μέτρα χερσαίου εδάφους, που αρδεύουν, ξυλεύουν και θηρεύουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτό πιθανώς να επιφέρει και ευρωπαϊκές καταδίκες, διότι από τη μέση του ποταμού και μετά, οι αιτούντες άσυλο θα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν οι Συνθήκες της Ευρώπης.

Αυτό που δεν λέει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι αντί να παλέψει για  να γίνει πάλι ευρωπαϊκό το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ψήφισε αντίθετα, μαζί με τον Όρμπαν και τη Μελόνι, ώστε να μην υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα