Γ.Μαγιορκίνης: Πάμε να σκοντάψουμε στο τελευταίο μίλι – Τι είπε για το Πάσχα

Έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας απηύθυνε εκ νέου ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο «φρένο» που μπήκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, στα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown αλλά και το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως το σταδιακό άνοιγμα, με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό με τα self test έγινε, καθώς εκεί μπορούν να εφαρμοστούν περισσότεροι κανόνες ενώ το click away δεν επηρέασε αύξηση επιδημικότητας.

Για το «μπλόκο» στις τρεις συγκριμένες περιοχές, εξήγησε πως παράγοντες που επηρέασαν την εισήγηση της επιτροπής ήταν ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, ενώ το Rt δεν κάμπτονταν και υπήρχε χαμηλή ελαστικότητα στα νοσοκομεία.

Στην Αχαΐα ειδικά αυτή η κατάσταση παρατηρούνταν εδώ και καιρό όπου παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση, ενώ κάτι ανάλογο σε μικρότερο βέβαια βαθμό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη.

«Η επιτροπή δεν αποφασίζει, γνωμοδοτεί» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως η κατάσταση με την πανδημία είναι δυναμική και αλλάζει συνεχώς.

Για τις εικόνες συνωστισμού, υπογράμμισε πως είναι πιθανό να υπάρξει μια επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες, ενώ στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή θετικότητα που οφείλεται στη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων της COVID-19.

«Δίνουμε μάχη με το χρόνο» είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ: «είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown και τα σενάρια που θέλουν τα σχολεία να ανοίγουν στις 12 Απριλίου, σημείωσε πως δεν θέλει να προκαταβάλλει τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Αναγνώρισε πως υπάρχει μια προτεραιότητα προς την εκπαίδευση, ωστόσο «θα τα συζητήσουμε».

Τέλος, άφησε παράθυρο για το Πάσχα και τις μετακινήσεις εκτός νομού, τονίζοντας πως πρέπει «να ζυγίσουμε ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας» ενώ «αν είμασταν έτσι πέρσι δεν θα ανοίγαμε».
«Δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα γίνει. Λαμβάνουμε υπόψιν την κούραση του κόσμου» κατέληξε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα