Γ. Κουμουτσάκος: Οι σκληρές εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν

Τέλος στις σκληρές εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα θέλει να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τονίζει πως το σύστημα ασύλου της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της αυξημένης ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών από τα άλλα κράτη-μέλη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία του Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας για ένα νέο σύστημα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου στα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται εκ των προτέρων και με ταχύτητα από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο που θα αναλάβει το έργο αυτό από τις εθνικές Αρχές.

“Αν εξακολουθήσουν να φτάνουν τόσοι πολλοί στα νησιά μας, τα οποία είναι ήδη υπερ-κορεσμένα, τότε η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη. Αλλά ο χειμώνας πλησιάζει και τα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, δίνοντας μας χρόνο για βελτίωση των συνθηκών”, εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος. Από την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον σκληρές εικόνες, επισήμανε.

Στόχος είναι, εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, να ξεπεραστεί το αδιέξοδο τριών ετών διαπραγματεύσεων για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. “Το σύστημα ασύλου της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της αυξημένης ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο μπορεί να παράσχει πολύτιμη βοήθεια, αλλά οι εθνικές Αρχές δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν”, πρόσθεσε.

Στα μέρη της Συρίας, από τα οποία έρχονται αυτήν την εποχή νέοι πρόσφυγες, έχουν έντονη παρουσία φονταμενταλιστές και τζιχαντιστές, περιέγραψε ο κ. Κουμουτσάκος. “Οι ελληνικές Αρχές έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της πρόκλησης. Σε συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους μας θα αποτρέψουμε να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις”, τόνισε. Επίσης, πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και μια αυστηρή πολιτική της ΕΕ κατά των διακινητών στην Τουρκία και αλλού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τώρα αξιόπιστες τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τόσο επίμονα. Δεν είναι μόνον τον περιεχόμενο, αλλά και η συχνότητα των απειλών που μας ανησυχούν. Πόσω μάλλον που έρχονται σε μια περίοδο που δεν είναι στα καλύτερά τους οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα υπερεκτιμήσω ούτε θα υποτιμήσω τους κινδύνους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια», είπε.

Σε ερώτηση για την κράτηση αιτούντων άσυλο, εξήγησε ότι η κράτηση δεν θα υπερβαίνει την ανώτατη διάρκεια που επιτρέπεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.

Τέλος, σε ερώτηση για το ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα, ότι εξανάγκασε παράνομα σε επιστροφή δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, και ότι ο “Spiegel” έχει εξετάσει έγγραφα που φαίνεται να το αποδεικνύουν αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος αποκρίθηκε, ότι διάβασε την έκθεση και πως “η Ελλάδα σέβεται απεριόριστα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτοί ακριβώς που μας κατηγορούν δεν έχουν τον ίδιο επιτυχημένο απολογισμό”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα