Γ. Κουμουτσάκος: Απαραίτητος ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών μεταναστών

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε σήμερα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διοργάνωσε στο Ελσίνκι η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ με αντικείμενο τις προκλήσεις και τις προοπτικές του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη.

Στην παρέμβασή του, της οποίας το πλήρες κείμενο ακολουθεί, ο κος Κουμουτσάκος επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων:

-στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση των ροών στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα

-στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και να αυξήσει τις επιστροφές

-στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα ένας ουσιαστικός μηχανισμός αλληλεγγύης και ένας μηχανισμός συντονισμού στις επιστροφές με πρόβλεψη “ποινών” για εκείνα τα τρίτα κράτη που δε συνεργάζονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα τη δραματικότητα της κατάστασης του 2015-2016, καθόλου δε σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε.

Η πρόκληση του μεταναστευτικού ζητήματος θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια.

Υπό αυτήν την έννοια, η τραυματική εμπειρία του 2015-2016 ήταν μια κρίση μέσα στην κρίση.

Εμείς στο Νότο, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζούμε κάθε μέρα. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μόνον στο νησί της Λέσβου το 2018 είχαμε περισσότερες αιτήσεις για άσυλο απ’ ότι στην Αυστρία. Στη Σάμο είχαμε περισσότερες αιτήσεις για άσυλο απ’ότι στην Φινλανδία.

Τη στιγμή αυτήν που μιλάμε και εδώ και περίπου 3 εβδομάδες υπάρχει ήδη αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με δεδομένες τις παρούσες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα έχουμε μια νέα αύξηση των ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Μεσογειακό μέτωπο ως ενιαίο μέτωπο, σφαιρικά και συνεκτικά. Δηλαδή, με στρατηγική ματιά και όχι μόνον περιστασιακά και αποσπασματικά, υπό την πίεση των ρεπορτάζ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της, έχει τώρα νέα κυβέρνηση. Έχουμε από την αρχή τονίσει την πολιτική μας βούληση να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα. Θα το πράξουμε με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο.

Το αργότερο μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς θα μεταβάλουμε το σύστημα εξέτασης χορήγησης ασύλου ώστε να γίνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η επεξεργασία των αιτήσεων.

Θα ενισχύσουμε την φύλαξη και τον έλεγχο των Ελληνικών συνόρων, δηλαδή των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Θα επιμείνουμε στην πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, καλύτερη επιτήρηση και αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών. Να αποτραπεί η δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών όπως αυτή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Θέλουμε ταχεία οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου “Δουβλίνο 4″ και του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν την οριστικοποίησή του, χρειαζόμαστε επειγόντως έναν μηχανισμό ουσιαστικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης.

Είναι επίσης απαραίτητος ένας κοινός ευρωπαικός μηχανισμός επιστροφών, ώστε οι τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται να γνωρίζουν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις τους συνολικά με την ΕΕ.

Είναι σκόπιμο επίσης να οργανώνονται περισσότερες κοινές επιστροφές, ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στις επιστροφές και ταυτόχρονα να περιορίζουμε το κόστος.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα