Γ. Κατρούγκαλος: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση. Προλαβαίνουμε ακόμα να αναλάβουμε δράση. Όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για τις «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά»

Ο αιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για τις «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά»:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η Ελλάδα η οποία διαθέτει τεράστιο απόθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο υλικής, όσο και άυλης, έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τον Ιούνιο του 2019 Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: “Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά”.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η συνέχιση των προσπαθειών που έχουν ήδη αναληφθεί από την διεθνή Κοινότητα με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του επιτακτικού παγκόσμιου προβλήματος.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα κατά τον 20ο, έγινε σαφές ότι το κλίμα δεν αλλάζει μόνο λόγω των μακροχρόνιων φυσικών μεταβολών, αλλά και εξαιτίας της επέμβασης του ανθρώπου, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η άνοδος των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει οδηγήσει σε άνοδο σε θερμοκρασία του πλανήτη μας με αποτέλεσμα την ανθρωπογενή αποσταθεροποίηση του κλίματος.

Σύμφωνα με τους πλέον επιφανείς επιστήμονες δεν χωρεί αμφιβολία ότι παρατηρείται σήμερα αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πρωτοφανώς υψηλές θερμοκρασίες και οι δασικές πυρκαγιές. Όπως αυτές που έλαβαν χώρα πέρσι το καλοκαίρι στον Καναδά, στην Πορτογαλία, στη Ρωσία, στη Σουηδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν μένει αλώβητη από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες εκθέσεις της διακυβερνητικής ομάδας για την κλιματική αλλαγή, εάν δεν δράσουμε αμέσως, η ζημιά που προκαλείται στην ακεραιότητα, ιδιαίτερα σημαντικών παγκοσμίων μνημείων, μπορεί να καταστεί ανεπανόρθωτη.

Και ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, το Σεπτέμβριο του 2019 η Διάσκεψη των Αθηνών αποσκοπεί στην αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα η Διάσκεψη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία διαμόρφωσης ενός πλαισίου βιώσιμων λύσεων για την καταγραφή των καταστροφών και για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδίως μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση. Προλαβαίνουμε ακόμα να αναλάβουμε δράση. Όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο».

Και όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, αυτός ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι και εγώ συνοπτικός, διότι έχει εντοπίσει τα βασικά μηνύματα. Να σας πω από τη μεριά μου, ότι είναι προφανές ότι ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο βασίζεται μόνο στη μεγέθυνση της οικονομίας, χωρίς να παίρνει υπόψη τις επιπτώσεις στον πλανήτη, έχει δείξει προ πολλού τα όριά του.

Και ενόψει αυτής της κατάστασης είναι σαφές ότι έχουμε ήδη αργήσει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα. Το θέμα έχει πολλαπλές διαστάσεις, όχι μόνο τεχνολογικές, κυρίως κοινωνικές, οικονομικές, αλλά συναρτάται πολύ στενά και με την ανάγκη σεβασμού των θεσμών της πολυμέρειας, της διεθνούς παγκόσμιας τάξης. Κάναμε ένα βήμα με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Και όμως αυτή η σύμβαση βρίσκεται σήμερα σε αμφισβήτηση. Ένα από τα βασικά καθήκοντα κάθε χώρας είναι να προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανές τις δεσμεύσεις από τη διεθνή αυτή σύμβαση.

Δεν απειλείται όμως το μέλλον μόνο του πλανήτη, των παιδιών μας, το δικό μας, απειλείται και το παρελθόν, γιατί οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αποτελούν άμεση απειλή για τα πολιτιστικά μνημεία, για την κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ξέρετε ότι η χώρα μας ακριβώς επειδή αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, έχει προσπαθήσει να θέσει στη διεθνή σκηνή την ανάγκη αυτή, να προστατεύσουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Ελλάδα, όπως θα ξέρετε, έχει πρωταγωνιστήσει για να δημιουργήσει ένα νέο φόρουμ συζήτησης, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, στο οποίο εκπρόσωποι κρατών που είναι φορείς μιας παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, συναντιούνται για να συζητήσουν όχι μόνο θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το δικό τους πολιτισμό, αλλά τέτοια μείζονα ζητήματα.

Και προφανώς η χώρα μας στηρίζει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για τη συστηματική και επιστημονική προετοιμασία όλων των ζητημάτων αυτών ενόψει και της μεγάλης Συνδιάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Σεπτέμβριο.

Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να πρωτοστατεί και στη φάση της επιστημονικής αλλά και της πολιτικής προετοιμασίας όλων αυτών των σημαντικών στόχων. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Θέλω να ευχαριστήσω, ολοκληρώνοντας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Μάρκο Μπόλαρη, για τη συστηματική δουλειά, η οποία έκανε δυνατή την πραγματοποίηση της σημερινής Διάσκεψης, προφανώς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τη Πρέσβη κα Λούπα, η οποία δούλεψε για το σκοπό αυτό, αλλά και τους συναρμόδιους φίλους Υπουργούς, τον κ. Φωτάκη, τον κ. Φάμελλο, χωρίς τη συνεργασία των οποίων δεν θα ήταν δυνατό να γίνει η σημερινή ημέρα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Διάσκεψης και ακόμα μια φορά σας καλώ να δεσμευτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα