Γ. Κατρούγκαλος: Αν η Τουρκία συνεχίσει με αυτή την τακτική, θα χάσει

Η μεθοδική διπλωματική προσπάθεια της προηγούμενης περιόδου συνέβαλε καθοριστικά στο να υπάρχουν πλέον αποφάσεις που καταγγέλλουν την Τουρκία και να αναμένονται και κυρώσεις, η διεθνής απομόνωσή της θα ενταθεί εάν συνεχίσει την ίδια τακτική, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Το κείμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών έχει προετοιμαστεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, «ξέρουμε ότι μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ως συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας. «Τώρα, στέλνεται πλέον συγκεκριμένο μήνυμα και με έργα, όχι μόνο λόγια, ότι αν συνεχίσει αυτή την τακτική θα έχει συνέπειες στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, αυτό των Αρχηγών … Είναι μία θετική απόφαση και νίκη της κυπριακής και ελληνικής διπλωματίας». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν η Τουρκία θα συνεχίσει ή όχι στην ίδια τακτική, «μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα ότι εάν συνεχίσει, θα χάσει, δεν θα κερδίσει», όπως τόνισε, καθώς έχει απομονωθεί και η απομόνωση αυτή θα εντείνεται περισσότερο.

Μία γεώτρηση ερευνητική στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι διαφορετική ποιοτικά προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει στόχο εμπορική εκμετάλλευση, αλλά απλώς και μόνο να «γκριζάρει» περιοχές και δικαιώματα.

Από την ελληνική πλευρά πολλαπλά μηνύματα «έχουν σταλεί και νομίζω έχουν ληφθεί», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι ούτε να διανοηθεί να μεταφέρει αυτή την συμπεριφορά σε δικά μας νερα δεν θα πρέπει η Τουρκία».

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν οφείλεται μόνο στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35, αλλά είναι και αποτέλεσμα συστηματικής εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα. Πέραν της συνολικής αναβάθμισής της Ελλάδας ως χώρας που λύνει προβλήματα, με κορύφωση την Συμφωνία των Πρεσπών, στα ελληνοτουρκικά προετοιμάστηκε το έδαφος για συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως η προαναφερθείσα του Μαρτίου του 2018.

Η σύγκρισή της με την αντίστοιχη των Ιμίων αποκαλύπτει ότι από την στάση ίσων αποστάσεων η Ελλάδα πέτυχε πλέον καταγγελία της Τουρκίας ως δύναμης που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αντίστοιχη προεργασία έγινε προ ημερών και για να υπάρξει η απόφαση στο Med-7 (μεσογειακές χώρες της ΕΕ) όπου προαναγγέλλονταν ως αναγκαίες οι κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία. «Είναι από τα βασικά επιτεύγματα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής», όπως τόνισε, που περιέλαβε την 2η, την 3η και την 4η σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ, δηλαδή τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο προωθεί το μήνυμα ότι δεν είναι απλώς σταθερή Δημοκρατία, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας, ότι για όλα τα προβλήματα της περιοχής μας, σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, είμαστε παράγοντας επίλυσης προβλημάτων.

Στην ανατολική Μεσόγειο αυτό επετεύχθη με τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες, με την Κύπρο πάντα στον πυρήνα τους και με συμμετέχοντες το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, με μία θετική ατζέντα και κύριο περιεχόμενο τα ενεργειακά και κυρίως τον East Med, έναν αγωγό όχι μόνο με μεγάλη οικονομική σημασία αλλά και πολιτική, καθώς προσέλκυσε και τις ΗΠΑ που αντιλαμβάνονται τον σταθεροποιητικό ρόλο του στην περιοχή.

Στα Βαλκάνια ευνοήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών, με προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Ελλάδα (όπως για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία). Στείλαμε το μήνυμα ότι μπορούμε να λύσουμε διαφορές με αμοιβαία επωφελή τρόπο, όπως έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχολίασε εξάλλου και τις συνεχείς επιθέσεις τόσο του νυν αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά της Συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «διφωνία» στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο Κ. Μητσοτάκης μολονότι άσκησε κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών για να διατηρήσει την ενότητα στο κόμμα του, είχε μεταφέρει στην επιχειρηματολογία του περίπου την πάγια εθνική θέση να μην μονοπωλείται το “Μακεδονία”, άρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όπως είχαν πει και όλοι οι ΥΠΕΞ της ΝΔ, από την Ντ. Μπακογιάννη ως τον Δ. Αβραμόπουλο … και έρχεται ο κ. Σαμαράς σε μία ομιλία όπου χειροκροτήθηκε πολύ περισσότερο από τον κ. Μητσοτάκη και λέει “όχι, η Μακεδονία είναι μία κι ελληνική, δεν μπορούμε να δώσουμε το όνομα, θα ήταν προδοσία”. Αυτό δείχνει τις τρεις “φυλές” στη ΝΔ … την καραμανλική, το νεοφιλελεύθερο τμήμα υπό τον κ. Μητσοτάκη που σε τέτοια θέματα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από τους καραμανλικούς και ένα τμήμα στο άκρο του δεξιού φάσματος, όπου είναι ο κ. Σαμαράς και οι μεταγραφές από το ΛΑΟΣ».

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς και στην προεκλογική προγραμματική αντιπαράθεση, που προσπαθεί να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης, όπως δείχνει και η στάση της ΝΔ για το debate. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης, υπογράμμισε, «να μην συζητάμε πια για την χρεοκοπία ή μη, την έξοδο ή μη από την κρίση … αλλά να σκεφτόμαστε προς ποια κατεύθυνση θα πάμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα