Γ. Γεραπετρίτης: Τι έγραφε ως καθηγητής για τις συναθροίσεις και τι πράττει τώρα

O Nίκος Μπογιόπουλος από το site imerodromos.gr, επισημαίνει μία από τις μεγάλες αντιφάσεις στην κυβέρνηση σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις που ψηφίζεται σήμερα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επιχειρηματολογήσει ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κατά των ρυθμίσεων Χρυσοχοϊδη και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για την εκπόνηση του νομοσχεδίου “επιστρατεύθηκε” άλλη πανεπιστημιακός που προσφέρθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και ο κ. Γεραπετρίτης παρέμεινε στην άκρη για να μην εκτεθεί.

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος:

Έχουμε επισημάνει ήδη από την Δευτέρα 6/6/2020, τόσο στον Real όσο και στον Ημεροδρόμο (και πριν ακόμα το νομοσχέδιο του κ.Χρυσοχοίδη για τις διαδηλώσεις φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής) ότι αυτή την στιγμή υπάρχει στην κυβέρνηση ένας… τουλάχιστον υπουργός, ο κ.Γεραπετρίτης, που με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου έχει αποφανθεί πως οι ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου παραπέμπουν σε παλαιότερες “ανώμαλες περιόδους”

Επανερχόμαστε λοιπόν:

Στον τόμο «Ερμηνεία του Συντάγματος» (έκδοση 2017), την ακαδημαική ευθύνη για την συγγραφή και την έκδοση του οποίου είχε ο σημερινός υπουργός Επικρατείας κ.Γιώργος Γεραπετρίτης με τους συναδέλφους του Φ. Σπυρόπουλο, Ξ. Κοντιάδη και Χ. Ανθόπουλο, σημειώνονται (Άννα Τσιφτσόγλου, διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών) τα εξής:

«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα» (σελίδα 259).

Η θέση αυτή (και) του κ.Γεραπετρίτη, σε ευθεία αντίθεση με το υπό νομοθέτηση έκτρωμα του κ.Χρυσοχοίδη, έχει υπογραμμιστεί από την φάση κιόλας της περίφημης “διαβούλευσης” του νομοσχεδίου σε σχετικό άρθρο του πρωην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη και της προέδρου Πρωτοδικών Ιωάννας Ξυλιά, που επίσης είχαμε φιλοξενήσει στον Ημεροδρόμο – εδω: https://www.imerodromos.gr/asfyktikoi-periorismoi-kai-gia-to-dikaioma-tis-synathroisis/

Σημειώνουμε ότι το έργο αυτό (“Ερμηνεία του Συντάγματος”) αποτελεί κομβικό σύγγραμμα του Συνταγματικού Δικαίου, τόσο για τους συνταγματολόγους και τους νομικούς όσο και για τους φοιτητές της Νομικής.

Είναι επίσης στον ίδιο τόμο που τονίζονται τα παρακάτω:

«Περαιτέρω, η παράλειψη γνωστοποίησης της συνάθροισης στις αρχές (…) δεν καθιστά τη συνάθροιση παράνομη (…). Κατά την κρατούσα στη θεωρία άποψη, η γνωστοποίηση της συνάθροισης στις αρχές εναπόκειται στην ευχέρεια του διοργανωτή και φορέα του δικαιώματος (…)».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα