

«Η πιστή τήρηση των διεθνών συνθηκών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου και αυτονόητη υποχρέωση για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς» διαμηνύει προς τη Βόρεια Μακεδονία ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον διορισμό της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.
Με την Αθήνα ουσιαστικά να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης και στον απόηχο της επιμονής της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αγνοεί την erga omnes χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
«Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται» λέει ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο Newsbomb υπογραμμίζοντας ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες και διχαστική ρητορική είναι προαπαιτούμενα τόσο για τη σταθερότητας της περιοχής, όσο και για την ένταξη των υποψήφιων χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και υπογραμμίζει στον ιστότοπο Newsbomb ο κ. Γεραπετρίτης: «Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά διεθνή συνθήκη που έχει κυρωθεί με νόμο, δεσμεύει απολύτως τα μέρη έναντι πάντων και δεν τροποποιείται μονομερώς. Ειδικά δε για τη Βόρεια Μακεδονία, οι βασικοί όροι της Συμφωνίας περιλήφθηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και αποτέλεσαν όρο ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για την πρωτιά στις ευρωεκλογές του αποκαλούμενου μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ευρωεκλογές η πρωτιά αυτή, ενός κόμματος που πολιτεύεται με αιχμή την «τουρκική» ταυτότητα στη Θράκη και με τον κ. Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει την Ελλάδα μια ώριμη δημοκρατία με υψηλό επίπεδο κράτους δικαίου και πολιτικών δικαιωμάτων και να προσθέτει: «Η ισοπολιτεία και η ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών, προφανώς και των μελών της μουσουλμανική μειονότητας, κατοχυρώνονται απολύτως στο δικαιοκρατικό μας σύστημα και αποτυπώνονται στην πράξη μέσω συμπεριληπτικών επιλογών και πολιτικών».
Σχετικά Νέα
Ανάρτηση Κ. Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: Στόχος μας η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σταδιακά και σε ατομική προκοπή
«Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ελεγχθεί άμεσα η «περιστρεφόμενη πόρτα» διαφθοράς ΝΔ – εταιρειών και «Ομάδας Αλήθειας»
«Οι αποκαλύψεις του Τύπου, σχετικά με την “περιστρεφόμενη πόρτα” που έχει στήσει η κυβέρνηση.
Σ. Φάμελλος: Όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα σταματήσει την κατάρρευση του
Ανάρτηση για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός ζητά από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ να «βολευτούν» με 250 ευρώ τον χρόνο
Σε συνθήκες που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, η κυβέρνηση, αντί για πραγματική μείωση φόρων.