Site icon The Indicator

Γ. Φλωρίδης: Τέλος στη χρονική παραγραφή υπουργικών αδικημάτων

Τον εφαρμοστικό νόμο με τον οποίο καταργούνται οι προθεσμίες για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών βάση της πρόβλεψης του Συντάγματος όπως ψηφίστηκε το 2019, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ψήφισή του αναμένεται έως το τέλος Απριλίου αν και όπως σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης η αλλαγή αυτή είναι «εκ του περισσού» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των Υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 Παρ. 2 του Ν. 3126/2003 (εφαρμοστικός νόμος του άρθρου 86 του Συντάγματος μετά την αναθεώρηση του 2001), απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019. Πρόκειται για μια νομικά περιττή ρύθμιση, αλλά καλό είναι να υπάρχει για να σταματήσει κάθε συζήτηση στη δημόσια σφαίρα».

Διευκρίνησε δε πως: «στις υποθέσεις που είναι εκκρεμείς από το Σύνταγμα αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ιω. Μπούγας ανέφερε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εφαρμόζεται το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος με κανονιστική ισχύ από το 2019».

Σημειώνεται ότι βάση της αλλαγής που έγινε στο Σύνταγμα, η παραγραφή δεν θα επέρχεται μετά το πέρας δύο βουλευτικών συνόδων εφόσον δεν έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη, αλλά μετά από 5 έως 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και από 15 ως 20 για τα κακουργήματα. Ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ομόφυλα και παρένθετη μητέρα

Ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας παρουσίασαν επίσης το Σχέδιο Νόμου για τη Δικαστική Μέριμνα, που περιλαμβάνει σειρά λοιπών διατάξεων μεταξύ των οποίων κι εκείνη που κλείνει το όποιο παράθυρο στη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών να αποκτήσουν τέκνα μέσω παρένθετης μητέρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη: «Όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις:

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, με την εν λόγω διάταξη ξεκαθαρίζεται ότι «δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες» και αυτή έρχεται καθώς «είχαμε πρόσφυγες στα δικαστήρια ανδρών, και μοναχικών και σε κατάσταση ζευγαριού, και ζήτησαν να δοθεί άδειας τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τις έκανε δεκτές, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και το εφετείο είπε όχι…Η έννοια της αδυναμίας κυοφορίας δεν είναι ζήτημα φύλου. Αδυναμία έχει μια γυναίκα που μπορεί να κυοφορήσει αλλά για κάποιους λόγους ιατρικούς δεν μπορεί».

Η πρόβλεψη αυτή κατά τον κ. Φλωρίδη, έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».

Exit mobile version