Γ. Χριστοφορίδης: Οι μοναδικοί που βάλαμε τους πλούσιους να πληρώσουν

Την αισιοδοξία του πως η υπέρ της ΝΔ διαφορά των ευρωεκλογών μπορεί να ανατραπεί, εκφράζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Politik», ο Γιώργος Χριστοφορίδης.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών εξηγεί πως από την επομένη της ευρωκάλπης οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σημαντική αύξηση της συσπείρωσης στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Η διακύβευση, εξάλλου, για τον ίδιο περικλείεται στο ερώτημα αν θέλουμε για τα παιδιά μας μια πατρίδα όπου θα υπάρχει κοινωνική προστασία για το λαό ή μια πατρίδα που θα επικρατεί πάντα το δίκιο του πιο πλούσιου. Γι’ αυτό και καλεί όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν το διπλανό τους, υπογραμμίζοντας πως η αλήθεια είναι με το μέρος τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφορίδης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να αφιερώσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του στον αγώνα για το κοινό καλό, για τη χώρα και την περιοχή του, απορρίπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκστρατεία φόβου. Παρατηρεί, επίσης, πως η διαφορά από τη ΝΔ βαίνει μειούμενη από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια. Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει πως το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα κερδίζει έδαφος στην κοινωνία, ίσως με πιο αργό ρυθμό από ό,τι ήλπιζε η κυβέρνηση, αλλά ξεκίνησε αυτή η ανοδική πορεία κι από πολύ χαμηλή αφετηρία κι ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δυναμική του και πάλι.

Όσον αφορά την κατηγορία πως η σημερινή κυβέρνηση έστησε νέα διαπλοκή, αναρωτιέται γιατί όταν ανέβηκε στην εξουσία δεν έπαιξε με τους παλιούς διαπλεκόμενους που βρήκε, αν κι εκείνοι το επιθυμούσαν, προσθέτοντας πως έβαλε μεγάλο έλεγχο στην κρατική διαφήμιση κι έκοψε μαχαίρι τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις με “αέρα”.

«Η αλήθεια με το μέρος μας»

-Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανατραπεί η διαφορά των εννιάμισι μονάδων υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

«Η απάντηση στην ερώτησή σας προϋποθέτει μια θετική αφετηρία, την οποία και υιοθετώ. Ότι καταρχάς αυτή η διαφορά μπορεί να ανατραπεί. Από την επομένη των ευρωεκλογών, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σημαντική αύξηση της συσπείρωσης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύει την αισιοδοξία ενόψει της μεγάλης μάχης. Άρα ναι, μπορούμε. Το πιστεύουμε. Με ποιον τρόπο; Μα, ένας τρόπος υπάρχει μονάχα, εγώ δεν ξέρω άλλον. Όλοι να μιλήσουμε στον διπλανό μας. Να δώσουμε τη μάχη της αλήθειας, της ενημέρωσης, της σύγκρισης. Και κυρίως, όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι, αυτή τη φορά, επιλέγουμε σε τι πατρίδα θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Σε μια πατρίδα, όπου θα υπάρχει κοινωνική προστασία για το λαό ή σε μια πατρίδα που θα επικρατεί πάντα το δίκιο του πιο πλούσιου; Αν καταφέρουμε και πείσουμε τη μεγάλη μερίδα του κόσμου ότι αυτή είναι η διακύβευση της κάλπης, νομίζω ότι θα έχουμε δημιουργήσει την κατάλληλη συνθήκη για τη μεγάλη ανατροπή. Όλοι μας μπορούμε να μιλήσουμε στο διπλανό μας. Όλοι μας μπορούμε να πείσουμε άλλον έναν. Τώρα είναι η ώρα. Ας το κάνουμε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

-Η εκστρατεία φόβου για το τι μπορεί να φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως μαρτυρούν και το αντίστροφο παράδειγμα του 2015, αλλά και οι πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν φαίνεται να αποδίδει. Γιατί επιμένει σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Εκστρατεία φόβου και καταστροφολογικό ρεσιτάλ κινδυνολογίας κάνει η άλλη πλευρά, εδώ και χρόνια στα τηλεπαράθυρα, κάθε ημέρα, έξι το πρωί με δύο τα ξημερώματα. Αυτοί που έλεγαν ότι θα βυθιστούμε στην ύφεση, αλλά έχουμε εννέα συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη. Αυτοί που έλεγαν ότι θα ενεργοποιηθεί σίγουρα ο κόφτης, γιατί δεν θα πιάσουμε το στόχο του 2016, αλλά τελικά πετύχαμε αποτέλεσμα οκταπλάσιο του στόχου και ο λαός προστατεύθηκε. Αυτοί που έλεγαν ότι από το προσφυγικό θα καταστραφεί ολοσχερώς ο τουρισμός μας και τελικά κάνουμε απανωτά ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών, κάθε χρόνο. Αυτοί που έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει τίποτα για το χρέος στη διαπραγμάτευση, αλλά -τελικά- αυτή κέρδισε την οριστική του ρύθμιση. Αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, αλλά βγήκαμε. Αυτοί που έλεγαν ότι οι συντάξεις δεν γίνεται να γλιτώσουν, αλλά γλίτωσαν. Αυτοί που έχουν διαψευσθεί σε όλες τους τις κινδυνολογικές προβλέψεις, αλλά συνεχίζουν. Αυτοί είναι οι ειδήμονες στην εκστρατεία φόβου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν κάνει εκστρατεία φόβου. Κάνει εκστρατεία αλήθειας και λογικής. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί, να θυμηθεί και να συγκρίνει. Μπορεί να μην συμφωνήσουμε με όλους τους πολίτες τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα. Όμως, τουλάχιστον οι λογικοί, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι έγινε την προηγούμενη, σωστά; Από τη μια, λοιπόν, έχουμε εκείνους που μας έβαλαν στα μνημόνια λόγω κρίσης χρέους και κατέγραψαν 15 συνεχόμενα τρίμηνα με ύφεση στην οικονομία και, από την άλλη, έχουμε αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, με χρέος ρυθμισμένο και ένα μαξιλάρι ασφαλείας 34 δισ. ευρώ. Αυτά δεν είναι τα δεδομένα; Τα αμφισβητεί κανείς; Είναι επίκληση της λογικής, όχι εκστρατεία φόβου.

  • Στις 26 Μαΐου 2019 η διαφορά (ευρωκάλπη) καταγράφηκε στις 9,3 μονάδες.
  • Στις 26 Ιανουαρίου, πριν ακόμη αυξηθούν οι μισθοί διά νόμου και πριν ανακοινωθούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, η διαφορά ήταν μικρότερη; Όχι, ήταν μεγαλύτερη.
  • Στις 26 Ιουλίου 2018, πριν βγούμε από τα μνημόνια; Φυσικά και ήταν μεγαλύτερη ακόμα. Θυμίζω ότι τότε οι δημοσκοπήσεις έδιναν 14 μονάδες διαφορά και βάλε.

Άρα, αν κοιτάξουμε ψύχραιμα το αποτέλεσμα και παρακολουθήσουμε την τάση, θα διαπιστώσουμε ότι η διαφορά βαίνει μειούμενη, από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια και μετά. Πράγμα που σημαίνει, συμπερασματικά, ότι το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα των μνημονίων κερδίζει έδαφος στην κοινωνία. Ίσως με πιο αργό ρυθμό από ό,τι ήλπιζε η κυβέρνηση, σε αυτό θα συμφωνήσω. Ξεκίνησε αργά αυτή η ανοδική πορεία και από πολύ χαμηλή αφετηρία, πάντως αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δυναμική του και πάλι».

«Οι μοναδικοί που βάλαμε τους πλούσιους να πληρώσουν»

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί και πως θα έβαζε τέλος στη διαπλοκή των ΜΜΕ, των καναλαρχών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία. Μήπως, όμως, απλώς αντικατέστησε την παλιά διαπλοκή με μία νέου τύπου, όπως κατηγορείται;

«Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια πρώτη απάντηση, υποβάλλοντας μια ρητορική ερώτηση: Αλήθεια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να «παίξει» με τη διαπλοκή, όταν ανέβηκε στην εξουσία, γιατί δεν έπαιξε με τους παλιούς διαπλεκόμενους που βρήκε; Γιατί δεν ήθελαν αυτοί; Υπάρχει κανείς που να το πιστεύει αυτό; Ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τους «χτύπησε την πόρτα» και εκείνοι δεν την άνοιξαν; Αυτή η αθωότητα με ξεπερνάει… Επίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να στήσει τη δική του διαπλοκή, θα έβαζε τέτοιον έλεγχο στην κρατική διαφήμιση; Θα έβαζε τόσο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας; Θα έκοβε μαχαίρι τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις με «αέρα»; Τα ακριβώς αντίθετα δεν θα είχε κάνει; Νομίζω ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική κυβέρνηση που τόλμησε να βάλει τους πλούσιους να πληρώσουν. Αυτό το τεράστιο μιντιακό κόστος πληρώνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τα έβαλε με τους καναλάρχες και οι καναλάρχες τον πολέμησαν λυσσαλέα και μανιασμένα. Δεν τα ζήσαμε; Δεν συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας; Γιατί τα ξεχνάμε;»

-Γιατί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών να επιλέξουν να «σταυρώσουν» τον Γιώργο Χριστοφορίδη;

«Μακάρι να είχα χίλιους λόγους να πω, για να τους πείσω. Όμως δεν έχω χίλιους λόγους. Έχω έναν και βασικό. Γιατί είμαι αποφασισμένος να αφιερώσω τα επόμενα χρόνια της ζωής μου στον αγώνα για το κοινό καλό, να αγωνιστώ για τη χώρα μου και την περιοχή μου. Γιατί, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, 25 χρόνια τώρα, υπογράφω πάντα τα κείμενά μου -πάει να πει, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Γιατί είμαι από εκείνους που διαβάζουν, παρακολουθούν τα νούμερα, ενημερώνονται και μπορούν να υπηρετήσουν το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ για συλλογική κινητοποίηση της κοινωνίας, με όπλο την αλήθεια. Ορίστε, τελικά είπα τρεις λόγους. Και μια ευχή στους αναγνώστες μας: Μακάρι, στις 7 Ιουλίου, να πάρουμε τη σωστή απόφαση».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Σχετικά Νέα