FT: «Πόλεμος» ΗΠΑ – Ισραήλ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο Ron Dermer ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ κατηγόρησε την διακυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα ότι «επιτέθηκε» στη χώρα του ενορχηστρώνοντας ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον ισραηλινό εποικισμό, σε μια ασυνήθη ευθεία επίθεση στην απερχόμενη ηγεσία του κοντινότερου συμμάχου του.

Ο Dermer περιέγραψε την απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία-ορόσημο ως «μια θλιβερή μέρα και αισχρό κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ». Προσέθεσε ότι το Ισραήλ θα παρουσιάσει στοιχεία που έχει για το θέμα στην νέα διοίκηση του εκλεγέντος Ντ. Τραμπ που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία στη νέα διοίκηση μέσω των κατάλληλων καναλιών», είπε σε συνέντευξη στο CNN. «Αν θέλουν να τα μοιραστούν με τους αμερικανούς πολίτες, ευχαρίστως να το κάνουν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν τις κατηγορίες ότι έπαιξαν ρόλο στη συγγραφή ή την προώθηση της απόφασης 2334 του ΟΗΕ που απαιτεί το Ισραήλ «άμεσα και πλήρως» να σταματήσει κάθε διαδικασία αποικισμού σε Παλαιστινιακά εδάφη, και χαράσσει μια καθαρή διάκριση μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Το ψήφισμα πέρασε την Παρασκευή με 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ψηφίζουν υπέρ, ενώ οι ΗΠΑ –που συχνά χρησιμοποιούσε το βέτο για να προστατεύσει το Ισραήλ από κρίσιμα για την πολιτική του ψηφίσματα- απείχε.

Το ψήφισμα εξαγρίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu που κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών πίσω από το ψήφισμα για «αυστηρή επίπληξη» ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ο ισραηλινός ηγέτης, που κατέχει και την θέση του υπουργού Εξωτερικών, διέταξε τους υπουργούς του να ταξιδεύουν λιγότερο τις επόμενες ημέρες σε αυτές τις χώρες.

«Το Ισραήλ είναι μια χώρα με εθνική υπερηφάνεια και δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο», δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο βόρειο Ισραήλ. «Αυτή είναι μετρημένη, σθεναρή αντίδραση, η φυσική αντίδραση ενός υγιούς λαού που ξεκαθαρίζει στα έθνη του κόσμου ότι αυτό που έγινε στον ΟΗΕ είναι για εμάς απαράδεκτο».

Ως μέρος της σπασμωδικής διπλωματικής αντίδρασης, ο Netanyahu υπαναχώρησε από μια σχεδιαζόμενη συνάντηση με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, δήλωσαν βρετανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Οι δυο ηγέτες ήταν σε διαδικασία οργάνωσης μιας συνάντησης στο προσεχές World Economic Forum του Νταβός στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά οι πιθανές συζητήσεις ματαιώθηκαν μετά την ψηφοφορία της Παρασκευή. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν μεταξύ των χωρών που ψήφισαν υπέρ της απόφασης.

«Εγκαταλείψαμε τον συντονισμό», είπε στους FT ένας ισραηλινός αξιωματούχος τη Δευτέρα, μιλώντας ανώνυμα καθώς το θέμα είναι «ευαίσθητο».

«Είναι απογοητευτικό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Netanyahu δεν θέλει να συζητήσει με την Τερέζα Μέι», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Tony Kay, αναπληρωτής πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις μεταξύ των δυο ηγετών στο μέλλον, προσβλέπουμε σε αυτές τις συζητήσεις και σίγουρα θα συνεχίσουμε να συζητούμε στο Τελ Αβίβ».

Σε μια περαιτέρω ένδειξη του διπλωματικού νέφους από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη Eli Belotserkovsky στο υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Volodymyr Groysman. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το ταξίδι ακυρώθηκε το Σάββατο μετά τη στήριξη της Ουκρανίας στην απόφαση.

Στο Ισραήλ, η άγρια αντίδραση του Netanyahu στις εξελίξεις στον ΟΗΕ πυροδότησε κριτική από την αντιπολίτευση. Ο Yair Lapid επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Yesh Atid άσκησε κριτική στο ψήφισμα του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι τιμωρεί το Ισραήλ αλλά παράλληλα δήλωσε πως η αντίδραση του Netanyahu είναι παράλογη.

«Δεν είναι πολιτική, είναι υστερία», είπε σε σχόλια που αναπαρήχθησαν στον ισραηλινό τύπο. Το Ισραήλ ανακάλεσε τους πρέσβεις από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σενεγάλη και σταμάτησε τη βοήθεια που προσέφερε προς την τελευταία, ενώ ότι θα παρακρατήσει κάποιες χρηματοδοτήσεις προς τον ΟΗΕ σε απάντηση της ψηφοφορίας της Παρασκευής.

Παλαιστίνιοι ηγέτες και ισραηλινοί που ασκούν κριτική στην κατοχή καλωσόρισαν την απόφαση καθώς επιβεβαιώνει νομικές παραμέτρους για μια λύση στην διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης πριν ο Ντ. Τραμπ, ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ, αναλάβει την εξουσία τον επόμενο μήνα.

Το Ισραήλ αντιστέκεται σε αυτό που περιγράφει ως προσπάθεια των Παλαιστινίων να διεθνοποιήσουν τη σύγκρουση αντί να την λύσουν μέσω άμεσων διμερών διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία σχεδιάζει μια διεθνή σύνολο στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου για να συζητήθει το θέμα, στην οποία ο Netanyahu επίσης αντιτίθεται.

Τη Δευτέρα, ο Avigdor Lieberman, ο υπερεθνικιστής υπουργός Αμύνης συνέκρινε την επικείμενη συνάντηση με τη δίκη του Alfred Dreyfus, ενός Εβραίου αξιωματικού που κατηγορήθηκε για προδοσία στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και αθωώθηκε μετά από μια δικαστική υπόθεση που έγινε συνώνυμο με τον γαλλικό αντισημιτισμό.

Σε συνάντηση του κόμματός του, ο Avigdor Lieberman κάλεσε τους γάλλους Εβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ λέγοντας, σύμφωνα με την Jerusalem Post: Είναι ώρα να πούμε στους Γάλλους Εβραίους: Αυτή δεν είναι η χώρα ή η γη σας, είναι καιρός να φύγετε.

Πηγή: Euro2day

Σχετικά Νέα