Φρένο σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Λονδίνου βάζουν οι Δημοκρατικοί

Παρέμβαση, με αφορμή τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και του Μπόρις Τζόνσον ότι επίκειται εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Λονδίνου, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την επομένη του Brexit, έκανε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόσι.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών προειδοποίησε ότι με τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο αν με οποιοδήποτε τρόπο θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, συνέπεια της οποίας θα είναι το σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, θεωρείται ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έδωσε τέλος στην πολυετή αιματοχυσία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τη Νάνσι Πελόσι, το Brexit, με όποιο τρόπο και αν γίνει, «δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ανοιχτά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει πει και ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ότι η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει το «σκληρό Brexit», και η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα σε διμερείς συμφωνίες με το Λονδίνο αν τελικά αυτή είναι η κατάληξη.

Τόνισε δε ότι μπορούν να γίνουν εμπορικές συμφωνίες ανά τομέα, αρχής γενομένης από τον κατασκευαστικό τομέα, και να ακολουθήσουν συμφωνίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον αγροτικό τομέα.

Θετικός για εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, όπως και του άτακτου Brexit, είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βλέπει «μεγάλες ευκαιρίες στις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή των Εργατικών, αλλά και οικονομικών παραγόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φοβούνται ότι μόνος ωφελημένος από αυτές τις συμφωνίες θα είναι ο Τραμπ.

Ο Εργατικός, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον είναι «επικίνδυνος και πολεμοχαρής» ενώ υποστήριξε ότι για χάρη της συμφωνίας το Λονδίνο θα πρέπει να υποχωρήσει σε αμερικανικές απαιτήσεις, όπως η εισαγωγή πουλερικών που έχουν πλυθεί με χλώριο.

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε και πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει μεταξύ άλλων στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα που αφορούν την Κίνα, το Ιράν και τη Huawei.

Σχετικά Νέα