«Φρενάρει» η παγκόσμια οικονομία το 2022 – Οι αιτίες και οι απειλές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο παγιωμένος πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και τα πρόσφατα νέα lockdown στην Κίνα, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Όλα τα δεδομένα, τα υπάρχοντα στοιχεία και οι αναλύσεις οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πώς ότι κέρδη κατέγραψαν οι οικονομίες, σε διεθνές επίπεδο, το 2021, που χαρακτηρίστηκε ως χρονιά ανάκαμψης μετά την πανδημία, τείνουν να σβηστούν μονοκονδυλιά εντός του τρέχοντος έτους…

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πιστοποιείται, πλέον, από κάθε νέα έρευνα ή εκτίμηση οίκων αξιολόγησης και ειδικών, πώς η παγκόσμια οικονομία έχει φρενάρει και βρίσκεται σε πορεία επιβράδυνσης σ’ ό,τι αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης το 2022. Στη γειτονιά μας, την Ευρώπη, η οποία κατά τη διάρκεια του 2021 κατήγαγε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, το «φρένο» που μπαίνει είναι εντυπωσιακό και έχει ως βασικές αιτίες τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από την ενεργειακή ακρίβεια.

Το μέγεθος της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποτυπώνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη, στο 2,9% από το 4,2%. Καθ΄ όλη τη χρονιά ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΕΚΤ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πέριξ του 6%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν αισθητά πιο χαμηλή, στο 3%. Κύρια αιτία για τη συνεχή ανοδική πορεία που καταγράφει ο πληθωρισμός, πλήττοντας και την οικονομική ανάκαμψη, είναι αναμφίβολα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις ενεργειακές τιμές, οι οποίες αποτελούν τον βασικό επιταχυντή για την έξαρση του προβλήματος, σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Ίδια ζοφερή εικόνα συνολικά για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που όπως εκτιμούν πρόσφατες μελέτες, θα αναπτυχθεί φέτος με 3,3%, έναντι του εντυπωσιακού 5,8% το 2021. Και αυτό είναι μάλλον το αισιόδοξο σενάριο, διότι το απαισιόδοξο που είναι, βεβαίως, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνέχιση επι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, φρενάρει κι άλλο τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σημείο που να εμφανίζονται αχνά στον ορίζοντα σημάδια ύφεσης.

Στο ομολογουμένως εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός πως Ρωσία και η Ουκρανία, αν και αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων. Αποτελούν πολύ σημαντικούς παγκόσμιους «παίκτες», είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα, γεγονός που προκαλεί πρόσθετα και προφανώς αξιοσημείωτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ούτως ή άλλως διάγει χαλεπούς καιρούς.

Επίσης δεν πρέπει να αμελείται, ιδίως μετά τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα, ο παράγων πανδημία, με το οποίο δεν έχει ξεμπερδέψει η παγκόσμια κοινότητα. Ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας θα τίναζε στον αέρα κάθε οικονομικό σχεδιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο και πράγματι θα «βούλιαζε» σε συνθήκες ύφεσης τη διεθνή οικονομία. Πρόκειται, ασφαλώς, για απευκταίο σενάριο, το οποίο, όμως, άπαντες, οφείλουν να έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα