Φρεγάτα «Ψαρά»: Η στιγμή της κατάρριψης drone των Χούθι-Βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να καταγράφει την κατάρριψη του ενός εκ των δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων των Χούθι από τη φρεγάτα ΨΑΡΑ που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της EUNAVFOR ASPIDES.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι τραβήχτηκε από την ολλανδική φρεγάτα Karel Doorman που βρισκόταν στην περιοχή, αν και σε μεγάλη απόσταση. Στο οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνεται η στιγμή της καταστροφής του drone από την ελληνική φρεγάτα.

 

 

Διακρίνεται η χαμηλή πλεύση του μη επανδρωμένου αεροχήματος λίγα μόλις μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας (Sea Skimming) γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο στόχο. Το drone φαίνεται να κάνει έναν ελιγμό, κερδίζοντας ύψος και στη συνέχεια βυθίζεται απότομα, καταλήγοντας στη θάλασσα όπου εκρήγνυται.

Δεν είναι σαφές ωστόσο, αν το drone καταρρίπτεται από πυρά του πρωραίου πυροβόλου της ελληνικής φρεγάτας ΨΑΡΑ ή από το αντι-drone σύστημα της ΕΑΒ που επεμβαίνει στα χειριστήρια και την επικοινωνία του μη επανδρωμένου με τον σταθμό εδάφους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας, η φρεγάτα Karel Doorman εντόπισε την απειλή με τους αισθητήρες της και προειδοποίησε το πλήρωμα του ΨΑΡΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό πλοίο επέβαιναν ο κυβερνήτης αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ολλανδικής φρεγάτας. Το βίντεο εξετάζεται από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, η φρεγάτα ΨΑΡΑ που παρείχε συνοδεία σε κυπριακών συμφερόντων εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν, κατέρριψε δύο drones των Χούθι, το ένα με το πρωραίο πυροβόλο της και το άλλο με το αντι-drone σύστημα της ΕΑΒ, ενώ υποχρέωσε δύο ακόμη να αλλάξουν πορεία.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα