Φραγκογιάννης: Αταλάντευτες οι θέσεις της Ελλάδας υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε

Τις αταλάντευτες θέσεις της Ελλάδας υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, επεσήμανε ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννης στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Φραγκογιάννης κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην βαλκανική χώρα (27 και 28 Μαρτίου) επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων και επαφών με μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Spajic, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Gjeloshaj, συνομίλησε με επιχειρηματικούς παράγοντες και παρέστη στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, παρουσία του Προέδρου της χώρας, κ. Milatovic.

Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Spajic, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τις αταλάντευτες θέσεις της Ελλάδος υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., ως πλήρες μέλος, και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα παράσχει στην Ποντγκόριτσα κάθε δυνατή υποστήριξη και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής της.

Ο Μαυροβούνιος Πρωθυπουργός από πλευράς του εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Spajic κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε μεγάλα έργα υποδομών, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνησή του εντός της επόμενης πενταετίας.

Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Gjeloshaj, αρμόδιο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξετάσθηκαν τρόποι προσέλκυσης ελληνικών επενδύσεων στο Μαυροβούνιο, ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου αγαθών καθώς και αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωσίας σε τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, ο αγροδιατροφικός, ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός καθώς και ο τομέας θαλασσίων μεταφορών. Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων Αθήνας-Ποντγκόριτσας ως προς την ανάγκη πύκνωσης των εμπορικών και οικονομικών επαφών και συμφωνήθηκε η διοργάνωση στοχευμένου επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο θα λάβει χώρα προσεχώς στο Μαυροβούνιο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Vukovic, στις οποίες συμμετείχε η επικεφαλής του κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων του Μαυροβουνίου (Montenegro Investment Agency – MIA), συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, βελτίωσης του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου και έναρξης επαφών μεταξύ Enterprise Greece – ΜIA.

Τέλος, κατά την ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Μαυροβούνιο Υπουργό Ενέργειας Καθηγητή κ. Mujovic επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δύο χωρών να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κτηθείσα εμπειρία και πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδος στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της ανάπτυξης υποδομών.

Ο κ. Mujovic χαρακτήρισε τη χώρα μας αξιόπιστο εταίρο του Μαυροβουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η ήδη υφιστάμενη επιχειρηματική παρουσία ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα