Φόβοι για παγκόσμια οικονομική αστάθεια από τις γαλλικές τράπεζες

Οι γαλλικές τράπεζες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους καθώς η πολιτική αστάθεια ρίχνει φως στα οικονομικά της χώρας.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυξάνει τον κίνδυνο εγχώριας οικονομικής αστάθειας. Μέσω του φορέα των τραπεζών της Γαλλίας, κινδυνεύει επίσης με παγκόσμια μεταβλητότητα.

Οι γαλλικές εγχώριες τράπεζες είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι διεθνείς δανειστές, μετά την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 2 τρισ. δολάρια ξένων απαιτήσεων στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν δανείσει τα περισσότερα στη Γαλλία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείζει 400 δισ. δολάρια και τις υπόλοιπες περίπου 200 δισ. δολάρια η καθεμία. Από την άλλη πλευρά, ο μεγαλύτερος οφειλέτης των γαλλικών τραπεζών είναι οι ΗΠΑ, με δάνεια άνω των 500 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενες από την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Οι αριθμοί δεν είναι ασήμαντοι και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικές διακυμάνσεις πέραν της Γαλλίας, εάν τα δάνεια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αποπληρωθούν.

Περίπου το ήμισυ των διεθνών δανείων των γαλλικών τραπεζών είναι σε τοπικό νόμισμα, δηλαδή σε ευρώ, ενώ το άλλο μισό πιθανότατα κατά κύριο λόγο σε δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg ένα μέρος που θα πρέπει να προσέξετε για οικονομικές πιέσεις θα είναι οι ανταλλαγές βάσης σε ευρώ. Μια ανταλλαγή βάσης είναι η έκπτωση επί του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου που λαμβάνει ένας δανειστής ευρώ όταν δανείζεται δολάρια. Αυτά έχουν διευρυνθεί κάπως από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε τις εκλογές, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για χρηματοδότηση σε δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα