Φόβοι για νέο «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Η πανδημία χτύπησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δημιουργώντας ένα πλαίσιο που αρκετοί φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Βαριές κατηγορίες έχουν βυθίσει τις σχέσεις των δυο κρατών στο μηδέν.

«Κακός», «παρανοϊκός», «ξεδιάντροπος»: το Πεκίνο απάντησε στις κριτικές αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας με λεξιλόγιο που δεν είχε χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες.

Την Παρασκευή, ο Ντ. Τραμπ εξέδωσε νέους κανόνες που απαγορεύουν στη Huawei και τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό, κίνηση που αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στη μάχη κατά του τον κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού και αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Το νέο πλαίσιο δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πωλούν στη Huawei τσιπς που έχουν κατασκευαστεί με αμερικανικό εξοπλισμό ή βασίζονται σε σχέδια τα οποία εξελίχθηκαν με αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ειδική άδεια παροχής προϊόντων στον κινέζικο όμιλο, αλλά το υπουργείο Εμπορίου διαμήνυσε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα απορριφθούν.

Περίπου την ίδια στιγμή, η Κίνα, επικαλούμενη τις ειδικές καταστάσεις που δημιουργεί η πανδημία, απαιτεί από τις ΗΠΑ να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν στον ΟΗΕ και τα οποία με κάποιους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια. Το Πεκίνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού και έχει καταβάλει το σύνολο της οφειλής την 1η Μαϊου.

Αυτός ο κύκλος «μια σου και μια μου» δηλώσεων και κινήσεων παγιώνει τις υποψίες της Κίνας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να ανακόψουν την ανάδυσή της ως μια παγκόσμια οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη.

Οι σκληροπυρηνικοί καλούν την κινεζική κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική απέναντι στις προσπάθειες του Ντ. Τραμπ να κατηγορήσουν τη χώρα για την αντίδρασή της στην πανδημία. Οι μετριοπαθείς προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, «απομονώνοντας» τη χώρα, όταν χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις διεθνείς αγορές και τους διπλωματικούς εταίρους της για να ανακάμψει η οικονομία και να επανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία.

Η σύγκρουση αναφορικά με την πανδημία, πυροδοτεί ευρύτερες εντάσεις στο εμπόριο, την κατασκοπία και άλλα μέτωπα οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν, καθώς ο Τραμπ αναγάγει τη διαμάχη με το Πεκίνο ως θέμα της προεκλογικής του καμπάνιας, σημειώνει το Bloomberg.

Και ενώ τώρα η εχθρότητα εκδηλώνεται κυρίως μέσω δηλώσεων υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών μπορεί να χειροτερέψουν. Η ανακωχή στο εμπόριο που συμφωνήθηκε μεταξύ Τραμπ και Ξι το Γενάρη μπορεί να καταρρεύσει παρά τις πρόσφατες δηλώσεις ότι θα τηρηθούν οι όροι. Άλλες εντάσεις αφορούν την Ταϊβαν και την θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα