Φωτίου για κυβέρνηση ΝΔ: Καταργεί τέσσερα βασικά επιδόματα -Αλλάζει κριτήρια για τους δικαιούχους

Για κατάργηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και σχέδιο αλλά και για σχέδιο αλλαγής των κριτηρίων για τους δικαιούχους και άρα μειώση του «λογαριασμού», έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στην ομιλία της, η κ. Φωτίου σημείωσε:

Επειδή η συζήτηση για τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο, θα αναφερθώ καταρχάς σε 3 προπαγανδιστικά ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας και ένα παράδοξο.

Το πρώτο ψεύδος, που το επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, είναι ότι τα επιδόματα αφορούν τη φτώχεια. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι παροχές για το παιδί (επίδομα παιδιού, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα) ύψους 1.4 δις ευρώ, τα επιδόματα για αναπήρους, ύψους 800 εκατ. ευρώ, το επίδομα στέγης ύψους 350 εκατ., δεν αφορούν μόνο τους απόρους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Δηλαδή τους πολλούς.

Το δεύτερο ψεύδος είναι ότι για να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόματα και παροχές υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη φτωχοποιώντας τη.

Αντίθετα, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Ιούνιος 2019, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη, αφού, μέχρι το 2015, ένας στους έξι πολίτες των μεσαίων στρωμάτων πέρασε στα φτωχά στρώματα, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν το 37% του εισοδήματός τους. Αν ο κ. Μητσοτάκης μειώσει τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα, πάλι τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης θα μειωθούν.

Το τρίτο ψεύδος είναι ότι με τα επιδόματα αφαιρούνται πόροι από την ανάπτυξη. Έχει, όμως, αποδειχθεί ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές. Είναι χρήματα που δεν πηγαίνουν σε οφσόρ. Αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Εμείς αυξήσαμε τα κονδύλια της πρόνοιας από 780 εκατ. το 2015 σε 3,3 δις το 2019. Αυτός ο λογαριασμός απειλείται να περικοπεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 1,8 δις που δημιουργούν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

Το μόνο επίδομα που αφορά τη φτώχεια είναι το ΚΕΑ. Το 2015 σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την φτώχεια και 700.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για το οποίο μίλησε ο κ. Βρούτσης χθες ως δικό του κατόρθωμα ήταν πιλοτικό πρόγραμμα το 2014 που αφορούσε 13 δήμους από 325, είχε προϋπολογισμό 16 εκ. και κρίθηκε ανεπαρκές κατά την πιλοτική εφαρμογή.

Με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, κάρτα αλληλεγγύης κλπ., το ΚΕΑ και τα μέτρα για το παιδί μειώσαμε μέσα δυόμισι χρόνια την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα επίπεδα πριν την κρίση. Δηλαδή οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώθηκαν, επειδή ακριβώς είχαμε προβλέψει υποχρεωτικά την ένταξή τους στην εργασία. Και εδώ είναι το παράδοξο. Η ΝΔ, που δεν θέλει τα επιδόματα γιατί ανακυκλώνουν την φτώχεια, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων του ΚΕΑ. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο δυο πράγματα. Ή γνωρίζει ότι θα αυξηθεί η φτώχεια με την πολιτική της ή είναι η γνωστή συνταγή του ΔΝΤ: που μας έλεγε στη διαπραγμάτευση: θα εξορθολογίσετε τα επιδόματα, θα εξοικονομήσετε 1 δις, θα δώσετε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και εκεί θα συμπεριλάβετε όλα τα επιδόματα. Η ορολογία «εξορθολογισμός κριτηρίων απόδοσης επιδομάτων» που πρόσφατα χρησιμοποίησε η κ. Μιχαηλίδου, είναι η ίδια που χρησιμοποιούσε το ΔΝΤ όταν απαιτούσε περικοπές επιδομάτων.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι αν θα καταργήσετε τα τέσσερα βασικά επιδόματα, όπως μας διαβεβαίωσε χθες ο κ. Βρούτσης, αλλά αν θα αλλάξετε τα κριτήρια για τους δικαιούχους και άρα αν θα μειώσετε τον λογαριασμό.

Δημιουργήσαμε ένα νέο υποδειγματικό ψηφιακό κράτος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Με δυο ψηφιακούς πυλώνες. Από τη μια το κράτος, οι περιφέρειες και τα 242 κέντρα κοινότητας. Από την άλλη, ο ΟΠΕΚΑ που δίνει όλα τα επιδόματα με διασταύρωση 6 βάσεων δεδομένων χωρίς ύποπτες διαμεσολαβήσεις, καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έτσι οι πολίτες απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά τους.
Εσείς αυτά τα καταψηφίσατε.

Κάναμε θεσμό του κράτους τα σχολικά γεύματα. Σήμερα 200.000 παιδιά τρώνε κάθε μέρα ζεστό γεύμα με βάση την μεσογειακή διατροφή κατά της παχυσαρκίας, με στόχο την καθολική κάλυψη όλων των δημοτικών σχολείων μέχρι το 2021. Εσείς τα καταψηφίσατε. Θα τα καταργήσετε;

Δώσαμε σε όλες τις μάνες, εργαζόμενες και άνεργες, δωρεάν είσοδο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους με 140.000 βάουτσερ, από 79.000 που παραλάβαμε. Θα καταργήσετε το δικαίωμα της άνεργης μάνας να παίρνει βάουτσερ;

Οι ανάπηροι παίρνουν σήμερα το επίδομά τους σε καθορισμένη ημερομηνία κάθε μήνα. Το επίδομα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, ενώ το 15% των θέσεων εργασίας του Δημοσίου είναι αποκλειστικά για αυτούς.

Θεσμοθετήθηκε η αποϊδρυματοποίηση με τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τα κέντρα τα κέντρα στήριξης οικογένειας και τρίτης ηλικίας.

Με τον νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία μειώθηκε ο χρόνος αναμονής από 6-8 χρόνια σε 8-12 μήνες και μπαίνει φρένο στο εμπόριο βρεφών. Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που παραδίδουμε και καταφέραμε σε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια και θα τα υπερασπιστούμε.

Διότι δυστυχώς οι δέκα πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές:

Έφεραν την κατάργηση της ειδικής γραμματείας Ρομά που είχε δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση όσων διαμένουν σε εξαθλιωμένους καταυλισμούς και την ένταξη των Ρομά στην εργασία, την Παιδεία και την Υγεία με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έφεραν, την κατάργηση της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που είχε ετοιμάσει πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΟΙΝΣΕΠ με 47 εκατομμύρια.

Έφεραν τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα ανήλικα από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αδιαφορώντας ότι πρόκειται για παιδιά και η φροντίδα τους ανήκει στην παιδική προστασία και όχι στην Αστυνομία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα διευρύνθηκαν. Σήμερα κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των Ρομά, των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως, τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Η απειλή τη συρρίκνωσής τους είναι απειλή για τη δημοκρατία.

Εμείς θα αντισταθούμε. Καλούμε όλους μέσα και έξω από τη Βουλή, τους πολίτες και τις οργανώσεις τους να αγρυπνούν. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να μην δεχτούν να τους πάρουν τίποτε πίσω από όσα με θυσίες έχουν κατακτήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα