Φωτίου: Επικοινωνιακές λαθροχειρίες της κυβέρνησης την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Πολιτική κόντρα και πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στη σκιά της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία της Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ) σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Τι καταγγέλλει η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ

“Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει έμφαση σε καιρούς πανδημίας στα άτομα με αναπηρία, στα παιδιά, και στις κλειστές δομές φροντίδας που τόσο έχουν δοκιμαστεί εδώ και 8 μήνες. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τα παιδιά στην παιδική χαρά και τους μετέφερε ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας. Επισκέφθηκε το ειδικό δημοτικό σχολείο, όπου τον περίμεναν τα παιδιά και οι δάσκαλοι. Τα παιδιά τραγούδησαν και του χάρισαν δώρα. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν και το τεράστιο έργο που επιτελούν αυτές τις δύσκολες ώρες”, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η κ. Θεανώ Φωτίου.

Η ίδια καταγγέλλει, ωστόσο, πως η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικώς να αποτρέψει την επίσκεψη και στη συνέχεια να την χειριστεί επικοινωνιακά: “Δυστυχώς η κυβέρνηση, ευρισκόμενη, σε κατάσταση ακραίου πανικού, επιχείρησε να καπελώσει αυτή την επίσκεψη επικοινωνιακά. Αφού απέτυχε, μετά από πολλές προφάσεις και προσκόμματα να αποτρέψει την επίσκεψη, αποφάσισε να στείλει την Υφυπουργό, την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου για να «υποδεχθεί» τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η «υποδοχή» όμως, συνοδεύτηκε αργότερα από ένα δελτίο Τύπου της Υφυπουργού, όπου αναφέρει ότι «κατά την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις της κυβέρνησης για τους συμπολίτες με αναπηρίες με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του κ., Τσίπρα. Αυτό είναι ψευδές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτα. Είναι κρίμα μια τέτοια μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, να θυσιάζεται στο βωμό του επικοινωνιακού πανικού της κυβέρνησης”, τονίζει η κ. Φωτίου.

Τι λέει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Νωρίτερα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε ανακοινώσει πως είχε “την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις της κυβέρνησης για τους συμπολίτες με αναπηρίες, κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία της Βούλας”.

“Η Υφυπουργός τόνισε ότι η δομή βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, ενώ έχουν αποκατασταθεί προβλήματα που χρόνιζαν όπως ζητήματα προστασίας και ασφάλειας του χώρου.

Όπως δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου, οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μπορεί να άλλαξαν την καθημερινότητα μας, αλλά δεν άλλαξαν τις πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες δεν αφέθηκαν απροστάτευτοι. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, θωράκισε από την αρχή της κρίσης τις δομές που φιλοξενούν συνανθρώπους μας με αναπηρίες με τη διαμόρφωση αυστηρών ειδικών πρωτοκόλλων. Τα κρούσματα κορωνοϊού που υπήρξαν ήταν ελάχιστα, και όπου υπήρξαν, η διασπορά περιορίστηκε έγκαιρα.

Η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία παραμένει πάντα προτεραιότητα της Πολιτείας. Στο επίπεδο της επιδοματικής πολιτικής, παρατάθηκε τόσο στο πρώτο κύμα, όσο και στο δεύτερο, η καταβολή αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων λόγω της αναστολής των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ ώστε να διευκολυνθούν τους συμπολίτες μας στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασαν στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ. Συγκεκριμένα οι πολιτικές που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει είναι:

  • Η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού
  • Η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης
  • Η θεσμοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας
  • Η δημιουργία της  Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας
  • Η δημιουργία νέου προγράμματος στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς για έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση”. 
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα