

Στην Κρήτη έφτασαν οι καπνοί από τις φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία. Επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπίστωσαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των πυρκαγιών.
Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, στον αέρα της Κρήτης εμφανίστηκαν – εξαιτίας της φωτιάς – αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα (τετραπλάσια από το κανονικό) σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
«Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στο Φινοκαλιά όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης. Να σημειωθεί ότι αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα.
Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες πηγές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία παρακολουθείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Για Την Περιφέρεια Κρήτης (ΣΧΕΔΙΑ Κρήτης)».
Σχετικά Νέα
Θεσσαλονίκη: Κατηγορούνται πως βίαζαν τις ανήλικες κόρες τους – Προφυλακίστηκε το ανδρόγυνο
Στη φυλακή οδηγείται αντρόγυνο που κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες θυγατέρες του..
Τέμπη: «Ηθικός εκτροχιασμός» μετά το πόρισμα Καρώνη – Διχασμένοι οι επιστήμονες, «θύελλα» πολιτικών αντιδράσεων
Σύννεφο σκόνης για την πυρόσφαιρα και τα έλαια σιλικόνης σήκωσε το πόρισμα του καθηγητή.
Αργολίδα: Εντύπωση προκαλεί αράχνη-πασχαλίτσα που εμφανίστηκε στους Μύλους – Πόσο επικίνδυνη είναι
Μία σπάνια άραχνη-πασχαλίτσα εμφανίστηκε στους Μύλους στην Αργολίδα την Τρίτη, 13 Μαΐου, προκαλώντας εντύπωση στους.
Καιρός: Πλησιάζει υποτροπικός αεροχείμαρρος – Πότε θα χτυπήσει την Ελλάδα
Φθινόπωρο θα θυμίζει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά,.