«Φωτιές» ανάβει στην κούρσα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα το κατηγορητήριο κατά Τραμπ

Σε ένα διαφορετικό ρεπουμπλικανικό «σύμπαν», ένα εξαιρετικά βαρύ κατηγορητήριο ενάντια στο καθαρό φαβορί για το προεδρικό χρίσμα, που επί της ουσίας αφορά σε υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ερχόταν ως «δώρο» για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Όχι, όμως στις πολιτικές συνθήκες του σήμερα, και όχι όταν κατηγορούμενος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ έρχονται εν είδει «πολιτικού σεισμού» για τη ρεπουμπλικανική κούρσα, καθώς όχι μόνο στρέφουν ξανά όλα τα «φώτα» στον Τραμπ εν όψει της προεδρικής κάλπης του 2024, αλλά «υποχρεώνουν» τους περισσότερους αντιπάλους του για το χρίσμα σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας για να τον υποστηρίξουν, ίσως τρόπον τινά μέχρι και τους «παροπλίζουν».

Στο ταραγμένο ρεπουμπλικανικό πολιτικό σκηνικό που έχει πλήρως αναδιαμορφώσει μετά την αρχική εκλογική του κάθοδο ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά το φαινόμενο που θέλει τους ίδιους τους ανθρώπους που θέλουν να τον ανατρέψουν να σπεύδουν συχνά να τον υπερασπιστούν στις χειρότερες στιγμές πολιτικής αδυναμίας του. Και ο «κόσμος» του Τραμπ το γνωρίζει καλά, και εκμεταλλεύεται.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του τέως προέδρου των ΗΠΑ για το χρίσμα πιο πολύ φοβούνταν, παρά έβλεπαν ως ευκαιρία να τον παραγκωνίσουν, την ποινική δίωξη με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος αναφορικά με την κατοχή και απόκρυψη απόρρητων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο -η οποία και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Χωρίς να περιμένουν καν να ανακοινωθεί επίσημα το ακριβές κατηγορητήριο, οι περισσότεροι εκ των βασικών αντιπάλων του είχαν σπεύσει να στραφούν κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξαπολύοντας από αιχμές έως ανοιχτές κατηγορίες περί εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, και αφήνοντας τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ στο απυρόβλητο.

Ακόμη, όμως, και όταν πλέον το κατηγορητήριο δημοσιοποιήθηκε και έγινε γνωστό ότι στα έγγραφα Τραμπ περικλείονταν φάκελοι με ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά και πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί στην πλειονότητά τους άφησαν στην άκρη τη βαριά φύση των κατηγοριών, και επικέντρωσαν τις αντιδράσεις τους σε καταγγελίες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» παραπέμποντας στα απόρρητα έγγραφα που έχουν εντοπιστεί σε κατοικία και ιδιωτικό γραφείο του Τζο Μπάιντεν, καθώς και το «φάκελο» των email της Χίλαρι Κλίντον, παρόλο που νομικά, πολιτικά, αλλά και επί της ουσίας, οι υποθέσεις δεν συμψηφίζονται, και σε κάθε περίπτωση οι τελευταίοι δεν παρεμπόδισαν το έργο της Δικαιοσύνης.

Η αρχική αντίδραση ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη. Μπροστά στο «φαινόμενο» Τραμπ, οι αντίπαλοι βρέθηκαν απέναντι στην άβολη επιλογή του να ενταχθούν στο «χορό» Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών, καθώς και ηγετικών στελεχών του κόμματος, που συσπειρώθηκαν τάχιστα γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ ή να διακινδυνεύσουν να θεωρηθεί πως δεν στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε στιγμή μείζονος κρίσης, και φυσικά να αποξενώσουν τη συμπαγή βάση των ψηφοφόρων του Τραμπ που όλοι προσπαθούν να προσελκύσουν.

Ακόμη και ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που υπηρέτησε επί Τραμπ και σήμερα διεκδικεί το χρίσμα -και ο οποίος έχει δημόσια προειδοποιήσει ότι «δεν πρέπει ποτέ ξανά» ο τέως πρόεδρος να κρατήσει τα ηνία των ΗΠΑ- στην πρώτη αντίδρασή του στράφηκε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι σχεδόν επί ένα 24ωρο δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα το ακριβές κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικ Πενς τόνισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, θα έπρεπε να είχε σταθεί άμεσα ο ίδιος ενώπιον των Αμερικανών και να αποσφραγίσει το κατηγορητήριο, «και ο αμερικανικός λαός μπορεί να κρίνει μόνος του εάν πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό εργαλειοποίησης και πολιτικοποίησης του υπουργείου Δικαιοσύνης ή κάτι άλλο». Το κατηγορητήριο ανακοινώθηκε τελικώς το βράδυ της Παρασκευής από τον διορισθέντα από το υπουργείο Δικαιοσύνης εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.