Φωτεινή Σκοπούλη: Η Δεξιά απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

“Η Ευρώπη οφείλει με βάση την ιστορία και την εμπειρία της να ορίσει το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο επιβίωσης και ανάπτυξης που της αρμόζει, με στόχο να ηγηθεί της διάσωσης του πλανήτη, της ειρηνικής επιβίωσης των πολιτών και της εξομάλυνσης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων” υποστηρίζει σε συνέντευξη της στην ΑΥΓΗ, η Φωτεινή Σκοπούλη.

Και θέλει να δουλέψει γι’ αυτόν τον μείζονα στόχο συμμετέχοντας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εκτιμά ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κοινές προσπάθειες των δυνάμεων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας, ενώ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον η ελληνική Δεξιά – “ανώριμη και εμπαθής” ως αντιπολίτευση- ακολουθεί πολιτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό όραμα.

Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη

* Λίγες ημέρες έμειναν για τις ευρωεκλογές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ιστορικές. Πώς διαμορφώνονται τα διακυβεύματα λίγο πριν από την κάλπη;

Η Ελλάδα βίωσε τις πολιτικές της Δεξιάς και πρόσφατα και διαχρονικά σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η στάση της ως αντιπολίτευσης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τόσο στην εξωτερική πολιτική (“Μακεδονικό), όσο και στην εσωτερική πολιτική (προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής ανατάσσοντας ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαπλοκής, άμβλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια πρώτη ματιά ανώριμη και εμπαθής, αλλά δυστυχώς είναι αυτό που εκφράζει διαχρονικά η Δεξιά. Μια τέτοια πολιτική είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό όραμα και αποτελεί κίνδυνο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

* Πώς σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τις προγραμματικές θέσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της Ν.Δ.;

Η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με το ανθρώπινο υλικό που διαθέτει το κάθε κόμμα. Φυσικά τον τόνο τον δίνουν οι αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός είναι σαφής, ώριμος, οξυδερκής, αναφερόμενος σε έμπρακτες καθοριστικές παρεμβάσεις που έχει πετύχει στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας τα τελευταία χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες, ρεαλιστικά συνεπής στις διακηρύξεις της Αριστεράς.

Ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακατέχεται από το κυρίαρχο συναίσθημα ενός κακομαθημένου παιδιού που του δίνουν πάντα το παιχνιδάκι και τώρα το έχασε -και μάλιστα από την Αριστερά, κι αυτό δεν το αντέχει με τίποτα. Η προσπάθειά του να φανεί εκσυγχρονιστής στη μεσαία κεντροδεξιά τάξη παράλληλα με το χάϊδεμα των ακραίων συντηρητικών οπαδών δημιουργεί έναν αχταρμά που δεν συνάδει ούτε με την ηλικία του ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική. Όταν αναφέρεται δε σε προγραμματικές θέσεις, εκεί αναγνωρίζει κανείς τη δειλή προβολή προτάσεων διαχειριστικού χαρακτήρα των απόκρυφων στόχων της πολιτικής που εκπροσωπεί.

* Εκσυγχρονισμός και νέα εποχή ή πλήρης εκχώρηση της Δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Οι προτάσεις της Δεξιάς για την οργάνωση του συστήματος υγείας δεν έχουν ως στόχο την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στον πληθυσμό, αλλά την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων των σχετικών με την υγεία.

* Προοδευτική Συμμαχία. Ήρθε για να μείνει στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ή είναι απλώς μια προεκλογική συνεργασία;

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η σπίθα που έδωσε τη δυνατότητα σε άτομα, συλλογικότητες και κόμματα να εκφράσουν αυθόρμητα, δημόσια αυτό που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, με τη ρεαλιστικά συνεπή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον καθένα μας. Γίνεται κατανοητό πλέον από τους περισσότερους και φυσικά τους νέους, που οφείλουν να διαμορφώνουν την πολιτική, κάτω από τα ραγδαίως εξελισσόμενα τεχνολογικά θέλγητρα αλλά και τις ακραίες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας οφείλουν επειγόντως από κοινού, αφήνοντας κατά μέρος μικροδιαφορές και μικρότητες, να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί την κοινωνία σε πτώχευση οικονομική, περιβαλλοντική και αξιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο κοινός στόχος είναι μακρόπνοος και ελπίζω ότι και η συμμαχία θα είναι μακροχρόνια.

* Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. την επομένη των ευρωεκλογών; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;

Η Ευρώπη οφείλει με βάση την ιστορία της και την εμπειρία της να ορίσει το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο επιβίωσης και ανάπτυξης που της αρμόζει, με στόχο να ηγηθεί της διάσωσης του πλανήτη, της ειρηνικής επιβίωσης των πολιτών και της εξομάλυνσης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων. Οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας οφείλουν να ηγηθούν αυτής της προοπτικής.

Η ειρήνη στις εμπόλεμες ζώνες και το προσφυγικό αποτελούν μείζονα θέματα.

Η κατοχύρωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας παραμένει διαχρονικό πρόβλημα και παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις κάτω από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη διάχυση της πληροφορίας.

Η συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα βασικά μόνιμα μείζονα θέματα και χρήζει άμεσων ριζικών παρεμβάσεων.

Με τη συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσα να συμβάλω και σε ειδικότερα θέματα, όπως:

* Η ανάδειξη και ενσωμάτωση των παραμέτρων Υγείας σε κάθε πολιτική.

* Η αύξηση των κονδυλίων για βασική έρευνα και έρευνα για τη Δημόσια Υγεία.

* Η αντιμετώπιση της «αντιβιοτικής ρύπανσης».

* Η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

* Η νομοθετική ρύθμιση κυκλοφορίας και διάθεσης λειτουργικών τροφίμων.

* Η προβολή και προώθηση της ελληνικής / μεσογειακής διατροφής ως ενός από τα μέτρα προαγωγής της υγείας και παράλληλα η κατάργηση της διάθεσης και κατανάλωσης trans λιπαρών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα