Φορολογικές δηλώσεις: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός για χιλιάδες φορολογούμενους

«Τσιμπημένος» είναι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο μέσος φόρος είναι αυξημένος πάνω από 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό χρεωστικών φορο-δηλώσεων του 2023. Ήδη, ο μέσος φόρος έχει φτάσει τα 1.200 ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ.

Η διόγκωση του «λογαριασμού» της εφορίας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αλλά και της αύξησης των εισοδημάτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Οι περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα και λαμβάνουν εκκαθαριστικά-φωτιά με έως και πενταπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ανοίξει παράθυρο για διορθώσεις τυχόν κατάφορων αδικιών στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο πυρήνας του μέτρου.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Πάντως σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου. Η Συντονιστική Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ζητά ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Επίσης υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος και η ακτινογραφία του λογαριασμού δείχνει τα εξής:

  • για 636.498 φορολογικές δηλώσεις ή το 28,59% του συνόλου, τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται συνολικά σε 760,96 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ.
  • για 476.206 δηλώσεις ή το 21,93% του συνόλου το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 148,36 εκατ. ευρώ ή σε 311,59 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • μια στις δυο δηλώσεις είναι μηδενική.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα