Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι σχεδιάζεται μέχρι το Σάββατο (11/04) ή το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν φέτος η σχετική εφαρμογή να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο αλλά το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι ανατροπές που έφερε άλλαξαν τελείως το σκηνικό .

Ακόμη όμως και η πρόθεση για υποβολή των δηλώσεων τον Απρίλιο έχει ξεσηκώσει τους λογιστές και φοροτεχνικούς οι οποίοι αυτόν το καιρό βρίσκονται σε πυρετώδη δραστηριότητα για να κάνουν τις πολλαπλές δηλώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που απαιτούν τα μέτρα για το κορονοϊό

Πάντως ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι οι 35.000 νέοι κλειδάριθμοι δεν θα δοθούν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Δ.Ο.Υ . Οι δικαιούχοι νέοι φορολογούμενοι σε δύο τμήματα: Το πρώτο γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και το δεύτερο μισό, με μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου( e-mail) .

Παράλληλα ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε ανοιχτό λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης που θα φέρει το αναγκαστικό κλείσιμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων να μην ισχύσει από φέτος το αυξημένο όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων και εισοδημάτων από ενοίκια.

Τι αλλαγές φέρνει ο κορονοϊός

Πάντως ακόμη και αν ανοίξει η εφαρμογή για τις δηλώσεις σήμερα(10/04), το Σάββατο (11/04) ή από την Μεγάλη Δευτέρα 13 του μήνα τίποτα δεν θα θυμίζει την προηγούμενοι φορολογική χρονιά .

Τούτο διότι 800.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων 2,4 εργαζόμενοι ( 1,75 εκ μισθωτοί και 700.000μη μισθωτοί ) και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν είτε εμπορικά ακίνητα είτε κατοικίες, έχουν εξασφαλίσει τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η αναστολή αυτή έχει θεσμοθετηθεί για τις υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα επεκταθούν και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο διάστημα κατά το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων και θα έχουν προκύψει οι αναλογούντες φόροι.

Συνεπώς η αναβολή θα ισχύει και για τον φετινό φόρο εισοδήματος με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος Αυγούστου. Αμέσως μετά το φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός οικονομικών έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό οι συσσωρευμένες οφειλές ως την λήξη της αναβολής να τύχουν μιας ευνοϊκής ρύθμισης , πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος τους φετινού φόρους εισοδήματος θα πληρωθεί το 2021 . αφού η νέα πάγια ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 24 έως και 48 δόσεις .

Συνεπώς θα πρέπει πριν την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να έχουν ρυθμιστεί και οι δόσεις στις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος ο οποίος μέχρι πέρσι καταβάλλονταν σε 3 δίμηνες δόσεις ( Ιούλιο-Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) αλλά και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι, ενόψει της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο φόρος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.

Ειδικότερα, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος ισχύσουν τα εξής:

1.Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:

  • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  • 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ
  • 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

2.Έκπτωση φόρου: Μισθωτοίσυνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

  • 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.950 ευρώ, εάν έχουν ένα παιδί .
  • 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά .
  • 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου

Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

  • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

3.Εισοδήματα από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:

  • 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

5. Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

6. Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα