Site icon The Indicator

Φοροελαφρύνσεις 5,5 δισ. μέχρι το 2022

Θετικά μέτρα με φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών 5,5 δισ. ευρώ για την τετραετία 2019-2021 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο κείμενο εστάλη στην Κομισιόν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών θα είναι:

 

Το συνολικό ύψος φοροελαφρύνσεων και αύξησης κοινωνικών δαπανών για την τετραετία ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ

 

Ως εκ τούτου, προκύπτει συνολικός δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Ήτοι 2,7%του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως αν συνυπολογίσει κανείς και τις μόνιμες θετικές παρεμβάσεις, ύψους 910 εκατ. ευρώ, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση κατά την 1η.1.2019, τότε το συνολικό ύψος φοροελαφρύνσεων και αύξησης κοινωνικών δαπανών για την τετραετία ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ.

Στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως θα γίνουνπαρεμβάσεις προοδευτικής μείωσης του φορολογικού βάρους σε παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων και ότι «ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που φτάνει το 1,1% του ΑΕΠ το 2022, θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

Μέτρα για το 2019 

Στο φορολογικό σκέλος του νέου πακέτου θετικών παρεμβάσεων περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ για το 2019 (πέραν των προαναφερόμενων 910 εκατ. ευρώ) όσο επιτρέπει ο επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος» που δημιουργείται με την υπερκάλυψη των στόχων και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών υπερπλεονασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, επιδόματα, αλλά και ρυθμίσεις χρεώνπρος την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Τα μέτρα δεν θα είναι εφάπαξ, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα, αλλά μόνιμου χαρακτήρα και θα προβλέπεται και το ανάλογο κόστος για τα επόμενα έτη.

Οι φοροελαφρύνσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων θα περιλαμβάνονται:

Exit mobile version